Aerodromi preko izvršitelja traže imovinu Montenegro erlajnsa

Aerodromi Crne Gore preko javnog izvršitelja naplaćuju milionski dug od nacionalnog avio-prevoznika Montenegro erlajnsa, piše podgorički "Dan".

Region

Izvor: Investitor

Utorak, 12.01.2021.

11:04

Aerodromi preko izvršitelja traže imovinu Montenegro erlajnsa
Foto: Depositphotos/bigguns

Više izvora je listu potvrdilo da je krajem decembra prošle godine izvršitelj uputio zahtev da se upiše zaloga na pokretnu i nepokretnu imovinu crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika.

Prema podacima tog lista, zaloga je upisana na 26 službenih automobila, koji su u vlasništvu MA.

Dan je u ponedeljak bezuspešno pokušao iz Aerodroma CG da dobije zvaničan odgovor koliki je tačno dug kompanije MA, koji pokušavaju naplatiti preko izvršitelja. Podatke nisu dobili ni od MA, a ni od Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema nezvaničnim informacijama, reč je o sumi od preko milion evra.

Izvršitelju su se obratili jer drugačije ne mogu naplatiti dug, s obzirom na to da je 25. decembra Poreska uprava blokirala račun MA. To je uradila istog dana kada je iz vlade saopšteno da nemaju rešenje za MA, te da više ne mogu da pomažu tom preduzeću.

Izvršitelj može da pokuša da namiri deo duga MA prodajom pokretne i nepokretne imovine MA.

Avio-prevoznik duguje Aerodromima preko 25 miliona evra.

Aerodromi su po Zakonu o konsolidaciji MA trebali da dobiju oko 32 miliona evra u prošloj godini od MA, ali je primena tog zakona stopirana 3. septembra odlukom Agencije za zaštitu konkurencije. Do tog datuma, Aerodromi su od MA dobili mali deo novca.

Dok se MA gasi, sa druge strane, vlada je pokrenula postupak osnivanja nove avio-kompanije. Ministarstvo kapitalnih investicija, na čelu sa ministrom Mladenom Bojanićem, uskoro bi trebalo da izađe sa detaljnim planom poslovanja nove državne avio-kompanije Tu Montenegro.

Prema nezvaničnim informacijama, vlada trenutno pregovara sa lizing kućama oko kupovine aviona, a vode se i razgovori sa konsultantima, prenosi Investitor.

Plan je da se nova kompanija što pre konstituiše i da se preuzme deo opreme i osoblja MA.

Svi zaposleni u MA, kojih je tokom 2019. godine bilo zvanično 373, neće dobiti posao u novoj državnoj avio-kompaniji, jer je plan izvršne vlasti da se troškovi poslovanja svedu na minimum.

Prema podacima Poreske uprave, tokom 2019. godine MA je ostvario čak 75,18 miliona evra od prodaje proizvoda i usluga. Uprkos tome, kompanija je te godine poslovala sa minusom od 7,9 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: