Sele bankomat nakon pritužbi građana: "Ne znam kako je neko uopšte došao na ovakvu ideju"

Bankomat Hipotekarne banke koji je pre više od mesec dana postavljen u neposrednoj blizini Sahat-kule u Podgorici biće premešten, nakon brojnih kritika građana.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2021.

11:00

Sele bankomat nakon pritužbi građana:
Foto: Depositphotos/prykhodov

To su juče saopštili iz banke, ne precizirajući kada će se to desiti, a gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković naveo je da očekuje da sporni objekat bude premešten danas ili sutra, pišu podgoričke Vijesti.

"Bankomat će biti premešten na drugu lokaciju. U toku je priprema lokacije za premeštanje”, napisali su juče na Tviteru iz Hipotekarne banke, odgovarajući na diskusiju i komentare građana u vezi sa izborom lokacije.

Vuković je juče u objavi na Fejsbuku saopštio da nije siguran kako se desilo da neko da saglasnost za bankomat kod Sahat-kule - kulturnog dobra.

“Nisam siguran kako je neko uopšte došao na ideju da na ovom mestu postavi bankomat. Još manje mi je jasno kako je naš nadležni Sekretarijat izdao dozvolu za tako nešto. Bilo kako bilo, kao gradonačelnik, preuzimam odgovornost za propust gradskih službi”, napisao je on.

Dodao je i da je nalog da se objekat ukloni izdao 16. decembra.

“Danas sam informisan da će se tome pristupiti tokom naredna dva dana. Kritike brojnih sugrađana pozdravljam i doživljavam isključivo kao dokaz društvene odgovornosti”, naveo je on u objavi.

Sahat-kula ima status kulturnog dobra od 1961. godine.

Bankomati su privremeni objekti i postavljaju se u skladu sa programima privremenih objekata koji se donose na nivou opština.

Odluka o donošenju Programa privremenih objekata na teritoriji Glavnog grada Podgorica doneta je na sednici krajem oktobra, odnosno početka novembra prošle godine. Programom koji se donosi na pet godina, definišu se dozvoljene lokacije, kao i način postavljanja.

“Privremeni objekti se mogu postavljati pod uslovom da ne narušavaju osnovne i postojeće komunalne funkcije, ne ugrožavaju uređene javne zelene površine, kolske i pešačke komunikacije, odnosno obezbeđuju prolaz za pešake od najmanje dva metra, ne degradiraju prostor i ne ugrožavaju prirodu i životnu sredinu. Privremeni objekti moraju estetski, funkcionalno i tehnički zadovoljiti, odnosno ispuniti sve uslove potrebne za obavljanje delatnosti koje se u smislu važećih propisa mogu vršiti u ovakvim objektima”, piše, pored ostalog, u Programu za Podgoricu.

Rešenje za privremene objekte, u koje spadaju i bašte ugostiteljskih objekata, rashladne vitrine, aparati za kokice, sladoled... izdaje Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj glavnog grada Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: