USPOSTAVLJENI DIPLOMATSKI ODNOSI SRJ I BIH

Region

Izvor: B92

Petak, 15.12.2000.

14:41

Default images
Jugoslavija i Bosna i Hercegovina uspostavile su u petak pune diplomatske odnose. Kako prenosi radio B92, protokol su u Beogradu potpisali ministri inostranih poslova SRJ i BiH Goran Svilanovic i Jadranko Prlic. Oni su najavili ubrzano medjusobno otvaranje dveju zemalja. Prema recima sefa jugoslovenske diplomatije, jos mnogo pitanja ostaje nereseno, poput pitanja imovinskih odnosa i sukcesije, ali na obe strane postoji spremnost da ona sto pre budu resena. Svilanovic je izneo i da postoji zajednicka zelja SRJ i BIH da se organizuje "trostrani sastanak" na kome bi bili prisutni i predstavnici Hrvatske, i na kome bi se "razgovaralo iskljucivo oproblemima izbeglica". "Nasa zajednicka zelja je da se izbeglicama omoguci da se sto pre vrate u svoje domove. To bi dodatno doprinelo uspostavljanju poverenja u celom regionu. Mi cemo, zajednicki se pridrzavajuci Dejtonskog sporazuma, insistirati na garantovanju teritorijalnog integritata BIH, ali i na usposatvljanju posebnih odnosa izmedju Republike Srpske i SRJ", zakljucio je Svilanovic.

Podsecajuci da se na uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje cekalo punih pet godina, Jadranko Prlic je rekao da se potpisom na ovaj protokol "uspostavlja medjunarodni poredak u ovom delu sveta i stvaraju osnove da se rat ucini nezamislivim". On je najavio da ce BIH do kraja meseca jugoslaviji predloziti sporazume o trgovini, "koji bi znacili potpunu normalizaciju trgovine, odnosno postupno smanjivanje carinskih stopa u naredne tri godine". Prlic je najavio i predlog sporazuma o podsticanju i zastiti investicija, o carinskoj saradnji izmedju dve drzave i sporazum o zeleznickom prometu koji bi trebalo da bude osnova za otvaranje stalnog prometa na pruzi izmedju Sarajeva i Beograda. "Nase nastojanje ce biti da olaksamo zivot ljudima sa obe strane granica", dodao je ministar spoljnih poslova BIH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: