Ako Vlada ne plati 4,6 miliona dolara, Kinezi "skidaju" 66 miliona

Brodarskim kompanijama je ostalo da otplate Kinezima još 66 miliona dolara kredita, a gotovo je izvesno da ni ove godine neće moći same da otplaćaju taj dug.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.01.2021.

10:47

Ako Vlada ne plati 4,6 miliona dolara, Kinezi
Foto: Depositphotos, bigguns

Ukoliko Vlada Crne Gore za petnaestak dana ne plati rate kredita za brodove Crnogorske plovidbe i Barske plovidbe postoji opasnost da se aktiviraju državne garancije i da kineska Eksim banka naplati odjednom celokupan iznos duga brodarskih kompanija, piše Pobjeda.

Prve ovogodišnje rate kredita ukupne vrednosti 4,64 miliona dolara dospevaju 21. januara, a vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje tih kredita za kupovinu četiri broda.

Prema ugovoru, kad dužnik prestane da plaća, garancije padaju i banka naplaćuje kompletan dug. Da su brodovi uzeti na lizing, onda bi Crna Gora ostala bez njih, napominje se u tekstu.

Iz Barske plovidbe su za rekli za Pobjedu da su već nagovestili vladi da će im najverovatnije nedostajati tri miliona evra za plaćanje dve ovogodišnje rate, a iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja za sada nisu odgovorili na pitanja lista da li će država platiti rate za brodove, kao i da li je to moguće s obzirom na to da je doneta odluka o privremenom finansiranju, a nije usvojen budžet za ovu godinu.

Dalje se dodaje da bi Kinezi, u slučaju da im se rate ne uplate u predviđenom roku, najverovatnije prvo poslali upozorenje vladi i dali neki novi rok za plaćanje rata i u komunikaciji sa predstavnicima vlade možda sačekali mesec ili dva, ali to ipak ne isključuje rizik da Eksim banka možda već ovog meseca odluči da naplati odjednom celokupan dug i da aktivira državne garancije.

U crnogorskim brodarskim kompanijama, prema saznanjima Pobjede, ne veruju da će brodovi biti zaplenjeni, jer ova plovila nisu pod hipotekom.

List takođe podseća da je vlada 24. decembra usvojila informaciju o trenutnom stanju u nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Erlajnsu i u tom dokumentu praktično već najavila mogući crni scenario gašenja crnogorskih brodarskih kompanija, navodeći da je vrlo moguće da Crna Gora u periodu od mesec dana ostane bez brodova i aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: