Grupacija Savana spremna da preuzme Montenegro erlajns za evro, ima jedan uslov

U pismu u koje je Bankar.me imao uvid prezentovana je namera grupacije Savana da preuzme Montenegro erlajns za jedan evro.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 27.12.2020.

12:26

Grupacija Savana spremna da preuzme Montenegro erlajns za evro, ima jedan uslov
Foto: Depositphotos, Photocreo

Uslov je prethodni otpisa svih obaveza koje kompanija ima prema državi.

Grupacija Savana predala je pismo namere Vladi Crne Gore za kupovinu, odnosno preuzimanje Montenegro erlajnsa, javlja portal Bankar.me.

U Vladi "Vijestima" nisu potvrdili da li su videli to pismo i kako će se prema tome odrediti, kao i da li je ova ponuda pravno izvodljiva.

"Vijestima" je u porodici Mijač potvrđeno, da je Veselin Mijač dostavio pismo najave o preuzimanju MA i kažu da je dostavljeno premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću.

U pismu u koje je Bankar.me imao uvid prezentovana je namera grupacije Savana da preuzme Montenegro erlajns za jedan evro, uz uslov prethodnog otpisa svih obaveza koje kompanije ima prema državi. Dospeli poreski dug MA je sada 15,2 miliona evra.

S obzirom da je Agencija za zaštitu konkurencija utvrdila da je avio-kompaniji godinama državna pomoć isplaćivana nezakonito, sporno može biti što je i praštanje duga državna pomoć, koja je takođe zabranjena.

Bankar. me javlja da je ujedno navedeno da bi Savana preuzela na sebe obavezu dogovora sa privatnim kreditorima Montenegro erlajnsa u cilju izmirenja dugovanja, a ujedno i odgovornost i rizike za buduće poslovanje kompanije.

Kao razloge za ovu odluku grupacija Savana navodi činjenicu da Crna Gora mora imati svoju nacionalnu aviokompaniju.

Ujedno su naveli da argumenti zbog kojih ne bi trebalo gasiti kompaniju nisu adekvatno obrazloženi niti je predstavljena kost-benefit analiza. Grupaciju Savana kontroliše biznismen Veselin Mijač.

Vlasnik firme je Veselin Mijač, švedski biznismen crnogorskog porekla. Mijačeve firme raspolažu jednim od najvećih šoping centara u Crnoj Gori, podgoričkim Mol of Montenegro, a vlasnik je i poznate poslovne zgrade "Europoint" u Podgorici. Deo kompanije "Savana" je i hotel "Ramada".

Mijač: Spreman sam da sačekam na odgovor Vlade

Vlasnik kompanije Savana Veselin Mijač prosledio je "Vijestima" mejl sa ponudom o preuzimanju Montenegro erlajnsa koju je juče u 14:55 poslao na mejl kabineta Vlade i Edisi Višnjić, šefici kabineta ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića, u kojem predlaže da posrnulu kompaniju preuzme za jedan evro, a da Vlada otpiše dugove prema državnom budžetu.

"Mogu da shvatim da je danas subota i da ministar nije bio u kabinetu i da možda nije dobio mejl. Stojim iza ove ponude i sačekaću na odgovor jer shvatam da im treba vremena da je analiziraju", kazao je Mijač "Vijestima".

Mejl sa ponudom je u ime Mijača poslala njegova savetnica Tamara Baković.

"Iz medija sam informisan o gašenju nacionalne avio kompanije - Montenegro erlajns. Kroz javne nastupe članova Vlade Crne Gore, iskazani su negativni efekti poslovanja kompanije i razlozi zbog kojih je treba ugasiti. Razlozi zbog kojih ne treba ugasiti kompaniju nisu, bar ne u javnim nastupima članova Vlade Crne Gore, još estimirani i obrazloženi. Pretpostavljam da vi trenutno imate cost-benefit analizu koja vam je pokazala da, u sadašnjoj situaciji, treba ugasiti Montenegro erlajns", navedeno je u mejlu.

Dalje se, kako prenose Vijesti, navodi da kompanija Savana Holding AB iz Švedske, čiji ja Mijač vlasnik, postoji od 1983. godine, te da je jedna od najznačajnijih firmi u oblasti građevinarstva i investicija u Štokholmu.

"U poslednjih 5 godina, Savana Holding AB je investirala u Crnu Goru preko 50 miliona evra. Takođe, Savana je prepoznata po brojnim filantropskim i humanističkim aktivnostima u Švedskoj i u Crnoj Gori. Mišljenja sam da Crna Gora mora imati svoju nacionalnu avio kompaniju. Ovim otvorenim Pismom namere iskazujem zainteresovanost moje kompanije da uđe u potencijalni rizik preuzimanja, kako sam iz medija informisan - gubitaške avio kompanije. S obzirom na činjenicu da nisam u posedu finansijskih iskaza Montenegro erlajnsa, za sad pretpostavljam da ima de facto velika dugovanja. Koristim ovu priliku da vam ponudim da moja kompanija preuzme Montenegro Airlines za 1 evro i da se otpišu dugovanja prema državi. Nakon toga, moj deo posla bi bio kako da rešim dugovanja prema privatnim kreditorima Montenegro Airlinesa. Ova ponuda koja je 'na stolu', predstavlja otvorenu nameru za realizacijom navedene investicije. Nadam se da ste svesni koji sam potencijalni rizik spreman da preuzmem i šta vam iskazujem kroz ovo interesovanje", navedeno je u mejlu.

Problem u realizaciji ove ideje može biti to što su Evropska komisija i Agencija za zaštitu konkurencije zaustavili dalju državnu pomoć ovoj kompaniji.

Predsednik Saveta Agencije Miodrag Vujović u četvrtak je kazao da je MA osam godina nezakonito dobijala državnu pomoć i da prema domaćim zakonima i direktivama EU ne postoji mogućnost da ponovo dobija državnu pomoć.

Zakonom o kontroli državne pomoći definisano je da je državna pomoć i otpis duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: