Skočile cene goriva širom BiH

Cene goriva na pumpama širom BiH poslednjih dana ponovo rastu.

Region

Izvor: B92

Petak, 25.12.2020.

10:21

Skočile cene goriva širom BiH
Foto: EPA, YAHYA ARHAB

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci ističu da je pre nekoliko dana benzin koštao 1,74 KM (105 dinara), a sadašnja cena mu je 1,81 KM (109 dinara) po litru.

"Dizel je ranije koštao 1,76 KM (oko 105 dinara), a sada je za litar ovog goriva potrebno izdvojiti i 1,83 KM (oko 110 dinara). U prethodnih pet-šest dana cena goriva porasla je u proseku od pet do sedam feninga", kažu na jednoj od banjalučkih benzinskih pumpi, prenose Nezavisne novine.

Za razliku od Banjaluke, na benzinskim pumpama u Bijeljini cene goriva ipak su niže, tako da litar benzina košta 1,64 KM (99 dinara), a dizela 1,67 KM (100 dinara).

I u FBiH ističu da je došlo do rasta cena i one su različite od pumpe do pumpe, pa tako na nekim benzinskim pumpama dizel košta 1,71 KM (103 dinara), dok na drugim čak 1,99 KM (120 dinara).

Dragan Trišić, predsednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore Republike Srpske, potvrdio je za "Nezavisne" da je došlo do povećanja cena na benzinskim pumpama u proseku od pet do sedam feninga.

"Cene neće dalje rasti i to je značajno za privrednike i građane Srpske u vreme predstojećih praznika. Naravno da dešavanja na svetskom nivou mogu da budu faktor nestabilnosti cena, a tiču se berzanske robe, ali smatram da naftni sektor ima dovoljno zaliha da eventualni poremećaj na tržištu ili nestašicu reguliše na način da nema većih promena u prodajnim cenama", kazao je Trišić.

Dodaje da je siguran da u narednom periodu neće doći do povećanja cena goriva u Srpskoj, ali i FBiH.

"Cene nafte u RS najniže su u regionu, a niže su i u odnosu na FBiH za pet do deset feninga, što je svakako značajno za naše potrošače", pojasnio je Trišić.

Dodao je da će trenutne cene goriva biti na snazi u narednih 15 dana.

"Snabdevanje je stabilno, po mojim informacijama, niti jedan distributer nema problema u zalihama ili nabavci naftnih derivata, što je pozitivno s aspekta energetske stabilnosti tržišta", zaključio je Trišić.

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je da je primetno da je poslednjih nekoliko dana došlo do skoka cena goriva.

"Sigurno je da su cene više i za desetak feninga, a čim počne poskupljenje goriva, građani očekuju da će doći do viših cena i osnovnih životnih namirnica", kazala je Marićeva.

Ona podseća da se pad cena osnovnih namirnica nije desio kad su u prethodnim mesecima cene goriva padale.

"Kriza prouzrokovana pandemijom koronavirusa sigurno je i diktirala i cenu nafte, odnosno potražnju za naftom", kazala je Marićeva.

Dodala je da su vlasnici pumpi podigli cene goriva verovatno očekujući veće aktivnosti, bilo da se radi o privrednim aktivnostima ili aktivnostima građana.

Ona je ukazala i na to da postoje velike razlike u cenama na pumpama širom RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: