Rusija zavrnula gas: Nakon diplomatskog skandala, BiH u opasnosti da ostane bez energenta

Ruski "Gasprom" obavestio je danas Upravu BH Gasa da je smanjio isporuku gasa BiH za 50 posto, piše Dnevni avaz.

Region

Izvor: B92

Sreda, 16.12.2020.

17:09

Rusija zavrnula gas: Nakon diplomatskog skandala, BiH u opasnosti da ostane bez energenta
Foto: Depositphotos/photojimdp

Prema nezvaničnim informacijama lista, BiH preti opasnost da ostane bez ovog energenta.

Informacija o tome da je BiH smanjena isporuka gasa potvrđena je i iz "BH Gasa".

Prema dokumentima koji su objavili mediji u Federaciji BiH, jutros je potvrđena količina koja je tražena, da bi u 15.39 stiglo da je potvrđena manja količina za 50 posto.

Prethodno su članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili prekjuče sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim koji se nalazio u poseti BiH.

Komšić je rekao da je ta odluka teško doneta i sa žaljenjem konstatovao da Lavrov, koji predstavlja Rusiju, ne poštuje državu BiH i njene institucije.

Međutim, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov komentarisao je odluku dva člana Predsedništva BiH da neće prisustvovati sastanku sa njim rekavši da su političari tako odlučili rade po nečijem nalogu.

Drugim zemljama na tom gasovodu nisu smanjene isoporuke

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić, potvrdio je večeras da je ruski Gasprom smanjio isporuku gasa prema BH Gasu za 50 odsto.

Džindić je za Radio Sarajevo rekao da je u podne sve bilo u redu, ali da je u 15.40 nominacija smanjena za 50 odsto zbog tehničke greške.

"Ni mi nemamo detaljnije informacije. Za 2-3 sata ćemo videti šta se dešava", rekao je Džindić i pojasnio da nominacija znači da se najavljuje količina gasa za jedan period.

"Jutros su nam potvrdili, da bi u 15.40 smanjili za 50 odsto", rekao je on.

Da je Gasprom prepolovio isporuku gasa potvrdio je i direktor Gas Prometa Milomir Draganić, koji je za portal Klix rekao da ih je ruska kompanija o tome obavestila u 15 sati.

Kako je rekao, trenutno se proverava razlog umanjene isporuke gasa.

Izvor iz vlade rekao je portalu da su Poljska, Mađarska i još nekoliko zemalja na istom gasovodu kao i Bosna i Hercegovina, ali da njima nije smanjena tražena količina gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: