Nabavka lovca: "Kupimo li Gripen, Šveđani spremni uložiti pola milijarde evra u Hrvatsku"

Ovaj projekat vodio bi ka dugoročnoj saradnji između Saab-a i lokalne odbrambene industrije, tvrde Šveđani.

Region

Izvor: Poslovni.hr

Ponedeljak, 07.12.2020.

09:21

Nabavka lovca:
Gripen, Foto: EPA, Valda Kalnina

Hrvati se bliže završnici trke za odabir novog borbenog lovca za ratno vazduhoplovstvo, a s manje ili više jednakim ponudama konkurišu Švedska sa svojim Gripenom, Francuska s Rafaleom, SAD koji nudi novi F-16 u vlastitom aranžmanu, te korišćeni Barak sa Izraelom.

Odluka bi trebalo da bude doneta do sredine decembra, a zašto misle da je njihova ponuda najbolja za Hrvatsku, pojasnili su čelnici Saab-a i FMV-a. Tako Martenson odmah naglašava da je Gripen dizajniran za delovanje u jednom od najzahtjevnijih operativnih okruženja na svetu, iznad Baltičkog mora, piše Poslovni dnevnik.

Za relativno malu zemlju kao što je Švedska, važno je da Gripen bude isplativ i za kupovinu i za korišćenje. S Gripenom će, ističe, Hrvatska dobiti sposobnost prve klase po dugoročno prihvatljivoj ceni, koja će udovoljiti zahtevima iz hrvatskog Zahteva za ponudu (RFP).

“Švedska ponuda potpuno je u skladu sa zahtevima hrvatskog RFP-a i pravi je sveobuhvatni paket koji uključuje sve elemente potrebne Hrvatskoj za upravljanje Gripenima", kaže.

"Sve što Hrvatska mora dodati su osoblje, gorivo i zračna baza. Nadalje, paket se nudi po fiksnoj ceni, te uključuje podršku nakon faze akvizicije. Nikakvih skrivenih ili iznenadnih troškova neće biti. Paket koji sadrži naša ponuda istog je tipa kao i onaj uspješno isporučen Mađarskoj i Češkoj”, poručuje Martenson te dodaje, iako je i dalje tajnovit o konkretnim iznosima, da je uveren da je njihova ponuda troškovno učinkovita, znajući da nude sveobuhvatno rešenje koje uključuje nove avione i podršku, po potpuno transparentnim i fiksnim troškovima sve vreme korišćenja.

Iz FMV-a ističu da su oni po pitanju rokova dostave vazduhoplova u potpunosti spremni ispoštovati hrvatske zahteve, a da su Češka i Mađarska dokaz kako dostavljaju celi sistem, uključujući i edukovane i trenirane pilote i tehničko osoblje, unutar dogovorenih vremenskih rokova.

Na kritike da je Gripen u ponuđenoj verziji C/D pomalo zastareli vazduhoplov s ograničenim mogućnostima modernizacije, u FMV-u kažu da je on trenutno okosnica Švedskog ratnog vazduhoplovstva i to će biti još dugo. Isto tako, da će potrebe i operativno okruženje švedskog ratnog vazduhoplovstva zahtevati da se Gripen C/D redovno ažurira kako bi odgovorio na nove pretnje.

U Saab-u se nadovezuju s opaskom da će se ovaj avion da proizvodi s kontinuiranom evolucijom i nadogradnjom sistema i oružja koje može koristiti.

“Zato je to pametni lovac, koji se neprestano nadograđuje i prilagođava stvarnoj situaciji, u kontekstu klasičnog i elektroničkog ratovanja. Ova postavka omogućuje pilotima da izvršavaju ciljeve misije, umesto da brinu o načinu upravljanja avionom", pojašnjava.

Svi trenutni operateri mogu potvrditi broj redovnih nadogradnji zbog kojih je Gripen C verovatno najbolji dostupni lovac na tržištu danas. Lovac će ostati operativan i konkurentan i narednih decenija jer proizvođač ima na umu sve trenutne operatore Gripena C i njihovu potrebu da budu konkurentni i koriste najnovije tehnologije u svojoj vojnoj sigurnosti”, naglašava Jonas Hjelm.

Na opasku, koja se često može čuti u javnosti, da je Švedska kao neutralna država pomalo rizičan partner za nabavku naoružanja blokovski i ideološki svrstanoj Hrvatskoj (NATO i EU), Martenson ponavlja da Češka i Mađarska koriste Gripene u NATO misijama na dnevnoj bazi, i s velikim uspesima. Kao članica EU, ističe, Švedska će poštovati sve obaveze prema zemljama partnerima.

Na pitanje da li je dalekometna raketa vazduh-vazduh Meteor deo švedske ponude Hrvatskoj, u FMV-u diplomatski kažu da su Meteor projektili integrisani na Gripen C/D. No, poštujući proces u Hrvatskoj, ne mogu ovom prilikom otkrivati detalje ponude.

Iako je klasični offset u EU zabranjen, povratna industrijska saradnja u vojnim narudžbinama ovakve veličine je neizbežna, a toga su svesni i Šveđani. Iz Saab-a kažu da švedske kompanije, uključujući i Saab, već posluju i imaju svoje proizvode u Hrvatskoj – neke već gotovo sto godina.

“Do danas, kad 50 švedskih kompanija zapošljava više od 10 hiljada ljudi u Hrvatskoj, ne sećam se da je ikada bilo vesti o propalim, netransparentnim ili precenjenim projektima koji su u Hrvatsku došli iz Švedske. A više od 20 godina, koliko je Saab prisutan u Hrvatskoj, naša rešenja uspešno su implementirana i koriste se u vojnom i civilnom sektoru bez problema. Saab-ov napredni sisitem za nadzor prometa i vođenje vazduhoplova možete videti u Vazdušnoj luci Franjo Tuđman, a tu su i Sisitem za nadzor i upravljanje pomorskim saobraćajem (VTMIS) kojim se nadzire hrvatski akvatorijum, kao i sistem za videonadzor pomorske granice kojim je omogućeno prepoznavanje i nadziranje plovila na udaljenosti do 100 kilometara”, kaže potpredsjednik Saab-a Jonas Hjelm.

Dodaje da predviđeni budući projekti imaju priliku doprineti održivom razvoju sigurnosnih tehnologija u Hrvatskoj, zadržavajući istovremeno dragocene kompetencije i znanje u zemlji, što bi naknadno moglo postati temelj za potencijalno buduće uspostavljanje regionalnog čvorišta za kibernetsku sigurnost u Hrvatskoj. Saab je, među ostalim projektima, kažu, takođe spreman preneti znanje i tehnologiju kao potporu za uspostavljanje Regionalnog aeronautičkog centra za vazduhoplovnu podršku u Hrvatskoj.
Foto: Depositphotos, Bumble-Dee
“S vremenom, s razvojem sposobnosti za održavanje i podršku vojnih i komercijalnih vazduhoplova i helikoptera, te paralelnim razvojem specifičnih područja tehnologije povezanih s uspostavljanjem lokalnog lanca snabdevanja rezervnim delovima i komponentama, Hrvatska bi mogla da postane regionalno središte za radove koji se tiču snabdevanja, održavanje i podrške vojnim i komercijalnim vazduhoplovima i helikopterima.

Ovaj projekat vodio bi ka dugoročnoj saradnji između Saab-a i lokalne odbrambene industrije, kao i akademskog sektora, generišući u budućnosti oko 500 visokotehnoloških poslova i povrat od više od 50% ukupne vrednosti ugovora tokom životnog veka kupljenih vazduhoplova”, zaključuje Hjelm.

Na kritiku, koja se često može čuti u stručnoj javnosti, da je Gripen C/D dobar vazduhoplov, no da je možda preskup s obzirom na mogućnosti, a u odnosu na npr. F-16 i Rafale, u Saab-u kažu da je najskuplja letelica ona u hangaru.

“Ako želite zadržati jake vazdušne snage, vaši piloti moraju leteti. Biti u vazduhu. Znamo da naši korisnici Gripena u Evropi lete više od ostalih vazdušnih snaga koje upravljaju različitim platformama (možete uporediti Češku i Austriju). Ne samo činjenica da je let s jednomotornim avionom gotovo upola jeftiniji od dvomotorca, već i čitav logistički otisak – od infrastrukture kojoj ne trebaju dodatna ulaganja, troškovi osoblja i troškovi leta – ispostavilo se da Gripen troši gotovo upola manje od svog najbližeg konkurenta, a gotovo četiri puta od konkurenta s dva motora”, ističe Hjelm.

Dodaje da novi Gripeni nemaju teret prethodne upotrebe u raznim uslovima i klimatskim ekstremima, poput pustinjskih zemalja u Africi i da Hrvatska dobija potpuno nove avione sa 100% resursa samo za Hrvatsku, bez 15-godišnje istorije koja se neće spominjati.

“Neće biti neočekivanih troškova popravka zbog ranije kilometraže. To ga čini još pristupačnijim. Očekujemo da će naši Gripeni leteti još decenijama – ako se odlučite za neko drugo rešenje osim za novi avion, za 10 godina morate kupiti još jedan set vazduhoplova ako želite nastaviti leteti. Druga je mogućnost da ih imate samo radi pokazivanja – ali ako ne leti, svaki avion je preskup za čuvanje u hangaru”, kaže Saab-ov direktor.

Iz samog Saab-a ističu da trenutno postoji značajno interesovanje za Gripene širom sveta, kako u Južnoj Americi, tako i u drugim zemljama, od kojih su, tvrde, neke vrlo blizu Hrvatske, no o detaljima za sada ne žele pričati.

Za kraj, iz Saab-a pojašnjavaju da je kod borbenih vazduhoplova teško upoređivati cene - one zavise od nekoliko faktora kao što su broj letelica, oprema, rešenja specifična za kupca, ugovorni uslovi i povezane usluge.

“Poređenje takozvanog 'fly away' ili 'proizvodnog troška jednog vazduhoplova' retko pruža dobru referentnu osnovu, a nije ni previše važna za kupca jer isključuje mnoštvo važnih elemenata ukupne akvizicije i trošak životnog ciklusa. Takva 'jedinična cena jednog aviona' takođe se često meša s celovitijom 'jediničnom cenom paketa' što je ukupni trošak nabavke (uključujući sve povezane sisteme potpore, oružje, senzore, usluge itd.) podeljen brojem vazduhoplova. U poređenju s potonjom vrstom 'cene' između različitih kandidata, ipak je neophodno pogledati što je stvarno uključeno”, zaključaju u Saab-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: