Ministar ozvaničio početak gradnje vetroelektrane koja ga je koštala raspada partije

Banjaluka -- Dve godine nakon što je preduzeću “Grebak” dodeljena koncesija za izgradnju istoimene vetroelektrane u Nevesinju počeli su radovi na njenoj izgradnji.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Epa/INGO WAGNER
Foto: Epa/INGO WAGNER

Reč je o projektu koji je, i pored negativnog mišljenja Pravobranilaštva RS, od početka imao podršku ministra Petra Đokića i zbog kojeg je žrtvovao i sopstvenu partiju, piše Kapital.

Radi se o prvom objektu tog tipa u Srpskoj, a prema najavama, investitori bi trebalo da ulože 130 miliona konvertibilnih maraka (66,47 miliona evra). Nakon naknadnog povećanja, snaga vetroelektrane će biti 6,6 megavata, a godišnja proizvodnja oko 180 gigavat-časova.

Đokić je danas u Nevesinju poručio kako je još pre četiri godine prepoznao važnost projekta koji može obogatiti privredu Republike Srpske, te da je bio istrajan da se on realizuje.

On je rekao da je bilo mnogo opstrukcija ovog projekta, ali da je sve uspešno prevaziđeno i da će od ovoga projekta korist imati i investitor i energetski sistem Republike Srpske, ali i opština Nevesinje, koja do sada nikada nije imala ovoliku investiciju.

Izvršni direktor Vetroelektrane “Grebak” Miralem Čampara pojasnio je kako će biti postavljeno deset turbina, od kojih svaka može snabdevati oko 4.500 domaćinstava. Ovaj elektroenergetski objekat trebalo bi da bude završen za 24 meseca a do kraja 2022. godine i pušten na mrežu.

Kako podseća portal Kapital, zbog navodne uloge direktora preduzeća Miralema Čampare u poslednjem ratu, deo članova Socijalističke partije tražio je ostavku Petra Đokića. Umesto ostavke, Đokić ih je isključio iz članstva stranke, a oni su osnovali novu partiju u kojoj su im se kasnije pridružili i brojni drugi koji nisu bili zadovoljni Đokićevim vođenjem Socijalističke partije.

strana 1 od 54 idi na stranu