Susedna država zaradila skoro 40 miliona evra kontrolišući svoje nebo

Odlukom je procenjeno da ukupni planirani prihodi po osnovu pružanja usluga u vazdušnom saobraćaju iznose skoro 40 miliona evra.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, AntonioGuillemF
Foto: Depositphotos, AntonioGuillemF

Naime, Veće ministara BiH je, na predlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, donelo pomenutu Odluku o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u saobraćaju (rutne naknade) u vazdušnom prostoru ove zemlje za 2020. godinu.

"U skladu sa ovom odlukom, Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) biće raspoređeno 35 miliona evra, uključujući troškove Evrokontrola u iznosu 2,1 milion evra, a Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) 1,1 milon evra", naveli su.

Novac je izdvojen i za pružaoca usluga izvan Bosne i Hercegovine, Hrvatsku kontrolu vazdušne plovidbe (CCL), piše portal Kliks (Klix).

Podsećamo, BiH je preuzela kontrolu nad svojim nebom 5. decembra 2019. godine u svom celokupnom vazdušnom prostoru i to se desilo prvi put nakon 1992. godine.

To se smatra otvaranjem jednog važnog poglavlja u istoriji civilnog vazduhoplovstva Bosne i Hercegovine.

BiH je inače od 2014. godine preuzimala odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi svojim nebom. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su susedi nastavili nadgledati saobraćaj iznad 10.000 metara i time ubirati prihode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 45 idi na stranu