Moć 5G mreže: Posle Tesle, hoće li Hrvati privući i drugu Maskovu kompaniju - Starlink?

Operateri se pripremaju da preko 5G-a ponude i fiksne veze za internet, telefon i TV.

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2020.

09:47

Moć 5G mreže: Posle Tesle, hoće li Hrvati privući i drugu Maskovu kompaniju - Starlink?
Foto: Depositphotos, jamesteohart

Ni mesec dana otkako je Starlink, svemirski telekom Ilona Maska, krenuo s radom, počelo se raspravljati kad će postati dostupan u Hrvatskoj. Razlog je 5G. Starlink je, naime, zasad samo Amerikancima ponudio internet preko satelita brzina koje su između onog što danas nudi 4G i što bi u budućnosti inicijalno trebao ponuditi 5G.

Starlink nudi brzinu od 50-150 Mb/s s latencijom od 20-40 milisekundi, zasad bez ograničenja u gigabajtima, i obećanjem da će biti još bolji u budućnosti.

Zbog cene pak ova alternativa zemaljskim telekomima neće biti za svakog. Mesečna pretplata je oko 85 evra uz prethodnu kupovinu paketa u kojem su antena, tripod i Wi-Fi ruter za oko 420 evra. Međutim, fabrike kojima treba backup veza, gradilišta, hoteli, platforme, jedrilice, brodovi i avioni ne bi trebalo da imaju problema s tim iznosima. Mask je već zatražio od američkog regulatora, FCC-a, dozvolu da testira Starlink na Gulfstream mlažnjacima. Dobar deo Starlinkovih komercijalnih testera ujedno su i potencijalni korisnici budućeg 5G-a, piše Jutarnji list.

Rad satelita

Ali ulazak Starlinka na evropsko tržište neće biti jednostavan. Prvi koji će u Evropi moći koristiti njegove usluge su Norvežani. To bi trebalo biti u narednih nekoliko meseci, jer su Kanada i Norveška navedeni tek kao prva tržišta izvan SAD-a na koja će se Mask proširiti. Uz to je istaknuta još samo Indija, za koju se očekuje da bi Starlink mogla dobiti sredinom iduće godine. U Hrvatskoj, kao i u ostalim državama EU, Starlink, po svemu sudeći, neće moći odmah prodavati svoje usluge. I dok je do pre nedelju dana, kad je druga Maskova kompanija Tesla Motors otvorila trgovinu automobila u Zagrebu, bilo nezamislivo da bi se tako nešto uopšte moglo dogoditi tamo, sada više niko ne sumnja da će u tu državu doći i Starlink.

U telekomunikacijskom regulatoru Hakomu Jutarnji list je saznao da će Mask, kao i u ostatku EU, za rad Starlinka u Hrvatskoj trebati određene dozvole. Hakom navodi da nije potrebna dozvola za rad satelita, ali ona za pružanje internetskih, odnosno "elektroničkih komunikacijskih usluga" na teritoriju Hrvatske je nužna.

"Starlink ili bilo koja druga firma koja planira pružati elektroničke komunikacijske usluge na području Hrvatske obvezna je prijaviti se Hakomu za tu delatnost putem portala e-Operator", kažu u Hakomu.

Komercijalni 5G

Pojašnjavaju da onda ostaje još samo pitanje Starlinkove satelitske antene koju će kupovati korisnici. Hakom navodi da je izdao opštu dozvolu koja omogućava slobodnu upotrebu nepokretnih zemaljskih stanica u nepokretnoj satelitskoj službi koja komunicira s negeostacionarnim satelitskim mrežama. U Hrvatskoj, naime, gotovo 150.000 građana koristi satelitsku televiziju od Hrvatskog telekoma i A1 Hrvatska. No, u Hakomu ističu da zasad ne znaju da li Starlinkovi zemaljski terminali udovoljavaju uslovima iz te opšte dozvole. To će se, po svemu sudeći, iskristalizovati tokom iduće godine. Za to vreme očekuje se da će telekomi ubrzati širenje 5G-a.
Foto: Depositphotos, Jean_Nelson
U ovom trenutku, HT je već pokrenuo komercijalni 5G. A1 to najavljuje za iduću godinu, iako ga intenzivno testiraju, a pre dve nedelje Tele2 ili po novome Telemach najavio je ulaganje od 130 miliona evra u vlastiti 5G te lansiranje svoje 5G mreže iduće godine. U Hakomu kažu da sva tri operatera već sad mogu ponuditi komercijalni 5G. No, on još nije u punom opsegu onoga što se očekuje od 5G-a.

"Dozvole za uporabu RF spektra su tehnološki neutralne i odnose se na frekvencije koje pojedini operater dobije, a izmenom u oktobru omogućili smo upotrebu 5G tehnologije svim operaterima", kažu u Hakomu.

Dodaju da će za frekvencije gde se sad može koristiti 5G dozvole isteći 2024. Hakom najavljuje da će one pre toga ići, verovatno, na javnu licitaciju. Za one frekvencije, koje su sada dominantne, i koje bi trebale značajno ubrzati internet na 5G-u, od 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, regulator navodi da je sprovedena javna rasprava i da je najveći interes javnost pokazala za dodelom preko javne licitacije.

Ruralne sredine i otoci

"Javna licitacija za dodelu prava upotrebe 5G frekvencijskih pojaseva planira se pokrenuti krajem prve polovine 2021, a o konkretnom modelu javne licitacije i obavezama operatera će se prethodno sprovesti javna rasprava", pojašnjavaju u Hakomu.

Za to vreme sva tri operatera imaju dozvole da testiraju puni opseg 5G-a u Osijeku. Uslov je da to ne mogu ponuditi kao komercijalnu uslugu. HT i A1 testiraju 5G i u Osijeku i u Zagrebu. HT je povrh toga pokrio zagrebačko područje Bjelovar i Krk, dok je A1 postavio 5G antene u Dubrovniku, Splitu, Rijeci i Čepinu. Tele2-Telemach 5G testira zasad samo u Zagrebu.

Šira primena 5G-a omogućiće operaterima da se takmiče i sa Starlinkom u ruralnim sredinama i na otocima, odnosno svugde gde danas nema razvijene optičke mreže. Hakom navodi da će telekomi moći koristiti 5G da nude fiksni telefon, internet i TV priključak. Moći će ponuditi i backup preko 5G-a za korisnike postojeće mreže, a popis tehnologija i mogućnosti će se širiti čak i na autonomna vozila. Iako je Mate Rimac rekao da je na putu prema tome, u Hakomu navode da zasad nitko ne koristi 5G za autonomna vozila u Hrvatskoj.

"Tako nešto biće moguće tek dodelom 5G frekvencija iduće godine. Bitno je istaći da je za autonomna vozila potrebno osigurati kontinuirano pokrivanje svih saobraćajnica 5G signalom uz određen kvalitet usluge, što će iziskivati velika finansijska ulaganja i zasad nismo dobili najavu takvih planova", zaključuju u regulatoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: