Grad tuži glavnog projektanta žičare: "Zbog njih imamo 10,5 miliona evra štete"

U Elektroprojektu tvrde da je Grad zapravo sklopio ugovor o izmeni glavnih i projekata izvođenja sa drugim pravnim osobama.

Region

Izvor: Jutarnji.hr

Utorak, 24.11.2020.

10:34

Grad tuži glavnog projektanta žičare:
Ilustracija: Depositphotos, cybernesco

Grad Zagreb priprema tužbu protiv glavnog projektanta za sljemensku žičaru firme Elektroprojekt d.d. jer smatraju da su zbog manjkave dokumentacije pretrpeli štetu od ukupno 10,5 miliona evra.

Iz Grada Zagreba dostavili su juče medijima analizu firme ZEM nadzor, koja je zaključila da je "iz dostavljene dokumentacije očigledno da je projektna dokumentacija za gradnju predmetne građevine imala znatne greške koje su Gradu Zagrebu, kao investitoru, prouzrokovale finansijsku štetu u iznosu od oko 8,5 miliona evra bez PDV-a, odnosno 10,5 miliona sa PDV-om".

Nedugo nakon toga su, pak, saopštenjem reagovali iz firme Elektroprojekt, piše Jutarnji list.

"Elektroprojekt je tokom 2019. u više navrata upozoravao naručioce da je potrebno poduzeti pravne radnje u svrhu izmene i dopune glavnih projekata u skladu sa promenama proizašlih tokom izvođenja radova. Budući da parcijalne izmene po zahtevima naručioca u pojedinim knjigama projekata nisu usklađene i celovite, a ponekad su zahtevi naručioca bili tehnički neispravni na šta se projektant izjašnjavao da isto nije moguće izvršiti.

Po zahtevu Grada, za okončanje ugovora, Elektroprojekt d.d. je 22. oktobra 2019. godine bio dužan dostaviti sve do tada izrađene projekte izvođenja, na koji način je Elektroprojekt isključen iz projekta, iako sve podloge za izradu izvedbenih projekata nisu dostavljeni projektantima te iako je gradnja bila u toku čime je onemogućen i obustavljen projektantski nadzor", navodi se u saopštenju te firme.

Osim toga, dodaju da od "Grada nikad nisu dobili službeni dopis o nedostacima i propustima u projektnoj dokumentaciji i o kakvim se propustima radi".

"Od nas nikad nije službeno zatraženo mišljenje o dodacima ugovora koje je Grad sklapao s izvođačima radova ili drugim licima, a koji su navodno sklapani zbog nedostataka u projektu. Elektroprojekt nije nikada sklopio ugovor o izmeni i dopuni glavnih projekata, niti ugovor o izmeni i dopuni izvedbenih projekata, već je Grad takve ugovore sklapao s drugim pravnim osobama. U tim ugovorima su promenjeni projektanti i glavni projektant koji nisu iz naše firme, tako da nemamo niti saznanja šta je u projektima izmenjeno", stoji u njihovom saopštenju.

Dinko Bilić iz zagrebačke Gradske kancelarije za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet kaže da je Grad Zagreb od nadzora zatražio detaljnu analizu razloga povećanja troškova.

"Nadzor nad radovima izradio je tu analizu 20. oktobra 2020, a iz nje je vidljivo da je do povećanja troškova došlo usled neadekvatne i nepotpune dokumentacije od strane projektanata. Grad planira preduzeti opsežne detaljne pravne radnje prema odgovornima", stoji u saopštenju koje potpisuje Bilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: