Borbeni avioni za Hrvatsku: Kako stoje ponude kad se gledaju ključni faktori?

Kvaliteta aviona i vreme isporuke, diplomatski odnosi, pa tek onda cena, bili bi glavni kriterijumi za odabir novog aviona za Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo.

Region

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 23.11.2020.

18:08

Borbeni avioni za Hrvatsku: Kako stoje ponude kad se gledaju ključni faktori?
Foto: Epa/MALTON DIBRA

To je nedavno rekao je za Jutarnji list hrvatski ministar odbrane Mario Banožić.

Hrvatska već skoro 15 godina kupuje novi avion i sada je došla pred zid. Ako ovaj konkurs ne donese ugovor za novi avion, hrvatski vazdušni prostor čuvaće neka od članica NATO-a, a borbeno vazduhoplovstvo će, zapravo, biti ugašeno.

Stoga je i jasno zašto ministar odbrane kao jedan od glavnih uslova za odabir ponude ističe rok isporuke. Postojećih osam MiG-ova HRZ-a biće prizemljeno 2024, s tim da će delu aviona resursi isteći već 2023. Zasad je za dva ponuđača poznato vreme isporuke od trenutka potpisa ugovora.

Obuka i održavanje

Foto: Epa/WALLACE WOON
J. R. Mekdonalds, potpredsednik za razvoj poslovanja Lokid Martina u LM Avioniksu, tvrdi da bi Lockheed Martin avione F-16 Block 70/72 Hrvatskoj mogao da isporuči za tri do četiri godine od potpisivanja ugovora. Dakle, najkasnije 2025. godine. Naime, u LM-u procenjuju kako bi u slučaju odabira njihovog aviona ugovor s Hrvatskom mogao biti potpisan osam do devet meseci od trenutka odabira ponude.

S druge strane, prema nezvaničnim informacijama, švedski SAAB bi JAS 39 Gripen mogao isporučiti u roku od dve godine od potpisivanja ugovora. Francuzi Hrvatskoj nude polovni avion Rafal, verziju C/B. U kojem bi ga roku mogli isporučiti, nije poznato. To nije poznato ni za F-16 Block 30, koji nudi Izrael.

Drugi važan segment za odabir ponude je obuka pilota i mehaničara. Prema nekim procenama, obuka pilota u slučaju aviona F-16 block 70 trajala bi oko dve godine, a vreme obuke mehaničara je nepoznanica. U LM-u tvrde da bi se završetak obuke pilota podudario s isporukom prvih aviona. Za druge ponuđače ta je informacija nepoznata. Potpredsednik za razvoj poslovanja Lokid Martina u LM Avioniksu nedavno je priznao da su SAD Hrvatskoj dale dve ponude, za osam i dvanaest aviona. Navodno su jedino Amerikanci to učinili. Zasad nisu obrazložili zašto. Lokid Martin nudi i industrijsku saradnju s hrvatskim firmama te regionalno povezivanje u obuci i održavanju. J. R. Mekdonalds nedavno je pomenuo mogućnost saradnje sa šest hrvatskih kompanija u slučaju odabira američke ponude. O kojim je kompanijama reč, u LM-u ne žele da govore. No, zato naširoko objašnjavaju mogućnost da se u Zadru otvori regionalni centar za obuku i održavanje, u koji bi, uz Hrvatsku, bila uključena i Slovačka i Bugarska, koje su već kupile Block 70.

Švedski SAAB također spominje industrijsku saradnju, ali bez dodatnih informacija.

Najtajanstveniji su ipak Francuzi, koji u javnost ne izlaze s nikakvim informacijama. Oni su jedini na hrvatskom konkursu ponudili dvomotorni avion koji je izvrsnog kvaliteta, ali s daleko većim operativnim troškovima u odnosu na druge. Prema nekim informacijama, njegovi su troškovi 2,3 ​​puta veći od troškova aviona F-16 block 70.

Paket opreme

Najmanjim operativnim troškovima hvale se Šveđani. Oni tvrde da sat leta Gripenom košta 4.700 evra, a sat leta, na primer, avionom F-16 Block 70 košta 20.000 dolara. Taj podatak pojedini analitičari ismejavaju i tvrde da je čista laž. Glavni problem švedske ponude je što Hrvatskoj nudi C, a ne najnoviju, E verziju aviona. U SAABU tvrde da nije reč o starom avionu, da linija proizvodnje C verzije nije zatvorena te da će mnoga tehnološka rešenja koja poseduje E verzija s vremenom biti ugrađena i u stariju, C verziju.

Cena

Foto: Epa/WALLACE WOON
Kad govorimo o ceni, ona bi se, prema procenama, mogla kretati od milijardu evra za nove Gripene i polovne Rafale do 1,8 milijardi dolara za F-16 block 70. Amerikanci u svojoj ponudi nude ceo paket opreme, a onda u pregovorima o ugovoru kupac sam bira što iz njega želi, pa cena konačno može biti i niža od one ponuđene. Bugarska je tako znatno smanjila trošak nabavke.

Francuska u 2021. očekuje odluku Hrvatske

Francuska samopouzdano očekuje ocenu o francuskim borbenim avionima Rafal i nada se da će 2021. znati konačnu odluku hrvatskih vlasti o tome kojim će letelicama zameniti svoju borbenu flotu, izjavila je u ponedeljak francuska ministarka odbrane.

Francuska ministarka oružanih snaga Florans Parli sastala se u Banskim dvorima s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom obrane Mariom Banožićem.

"Na raspolaganju smo hrvatskim vlastima za moguća dodatna pitanja i sa samopouzdanjem čekamo rezultat odluke. Nadam se da ćemo 2021. moći znati konačnu odluku hrvatskih vlasti", rekla je Parli, dodavši da je sada na hrvatskim vlastima da "potpuno nezavisno" razmotre ne samo francuski predlog već i predloge pristigle iz ostalih zemalja.

Podsjetila je da je Francuska dala ponudu za 12 polovnih borbenih aviona Rafal koji su se, kako je istakla, "dokazali u brojnim operacijama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: