Kako je ceh za žičaru uz devet aneksa ugovora eksplodirao sa 48 na 68 miliona evra?

Problematične cifre ponovno su aktualizovane sedmosatnim filmom u kojemu su objavljeni brojni dokumenti i snimci s gradilišta.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2020.

07:48

Kako je ceh za žičaru uz devet aneksa ugovora eksplodirao sa 48 na 68 miliona evra?
Ilustracija: EPA-EFE, JEON HEON-KYUN

Verovatno nešto dublje nego što je bagerom pod zemlju pre gotovo dve godine "zaronio" zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pod površinu bi gradnje žičare mogao sad USKOK.

Nema veze, kažu za vVčernji list u Gradu Zagrebu, neka samo idu jer nema tu šta da se skriva. Ima ili nema, reći će, kako se to već kaže, “institucije”, koje bi se mogle pozabaviti i činjenicom da su radovi na gradnji žičare s prvobitno procenjenih nešto više od 33 miliona evra bez PDV-a narasli na gotovo 51 milion.

Autor(i) pod pseudonimom

Problematični iznosi gradnje novog puta prema vrhu Medvednice ovih su dana ponovno aktualizovani nakon što je na Jutjubu pod pseudonimom nekadašnjeg zagrebačkoga gradonačelnika Dragutina Sailija neko objavio sedmosatni film o tom projektu, u kojem navodi brojne navodne malverzacije posledica kojih su njegovo enormno poskupljenje. A prema službenim podacima, Grad Zagreb je nakon javnog konkursa ugovorio građevinske radove za žičaru s firmom GIP Pionir, čija je ponuda bila najjeftinija, 39,5 miliona evra. Zajednička ponuda Kamgrada i Tigre iznosila je 46 miliona, a ING-Gradova 51 milion evra. GIP Pionir inače se povezuje s Bandićem jer je ta firma gradila zgradu u Bužanovoj, u kojoj gradonačelnik ima penthause, a Tigra je poznata u javnosti zbog kumstva njezina vlasnika s Bandićem.

ING-Grad pak nije tako, barem koliko se zna, blizak sa zagrebačkim gradonačelnikom, ali njen je vlasnik poznat po optužbama da mu Anka Mrak Taritaš nije platila radove u svom stanu. No u međuvremenu su s GIP Pionirom potpisani aneksi ugovora prema kojima su radovi poskupeli za oko 12 miliona evra, odnosno na 51 milion, pa je na kraju ispao skuplji od drugih dveju ponuda. Pritom je ukupna vrednost tih aneksa 29,9 posto od osnovnog ugovora, što je tačno na granici zakonskog dopuštenja od 30 posto. Grad Zagreb i GIP Pionir potpisali su šest dodataka ugovora, od kojih se četiri odnose na povećanje cena, a dva na produženje ugovorenog roka zbog koronavirusa. Prvi aneks, vredan 1,5 miliona evra, potpisan je jer je, prema službenom obrazloženju, postrožen kriterijum o dopuštenim odstupanjima u odnosu na projekat. Drugim aneksom vrednost radova povećava se za 2,8 miliona, a najveći deo odnosi se na gradnju, odnosno rekonstrukciju prilaznih putova čiji su projekti dostavljeni naknadno.

Najvredniji aneks, od 5,7 miliona, odnosi se na izvođenje radnog platoa za potrebe dobavljača opreme, podupiranje ploča teškom nosivom skelom… Četvrtim aneksom dodano je 1,8 miliona evra, a najveći deo, tvrde u Gradu, odnosi se na radove na čeličnoj konstrukciji i bravarskim radovima zbog neusklađenosti s projektnom dokumentacijom armiranobetonske konstrukcije i ostalim projektima. Ugovor za opremanje žičare, pak, vredan je 14,7 miliona evra bez PDV-a, a potpisan je s firmom Doppelmayr Seilbahnen. Procenjena vrednost bila je 15 miliona evra, a na taj su konkurs stigle dve ponude, druga takođe vredna 14,7 miliona evra, ali ona nije bila valjana. I za opremanje su sklopljena tri aneksa ugovora, jedan vredan 51 hiljadu evra, kojim je nabavljen signalno-komunikacijski kabl, a drugi oko 726 hiljada evra, potpisan za nabavku, između ostalog, platformi za spuštanje i proširenje putničke razine na donjoj postaji. Treći aneks od oko 819 hiljada sklopljen je za nabavku opreme za nadogradnju sistema za prodaju ulaznica i video-nadzor. Tako je i opremanje žičare poskupelo za 1,6 miliona evra.

Grad: Naraslo zbog greške

Trenutna vrednost radova i opremanja ukupno je stoga skoro 68 miliona evra, što je 13,5 miliona, odnosno 24,8 posto više od prvobitno ugovorena iznosa. U odnosu na procenjenu vrednost radova i opremanja, koja je iznosila 48 miliona, žičara će građane Zagreba stajati znatno više. No to nisu svi troškovi, tu su još i 9,5 miliona za projektovanje, nadzor, uklanjanje stare žičare, krčenje šume na trasi, rekonstrukciju tramvajske pruge... Gradnja žičare finansira se kreditom od 47 miliona evra, koji je ZET ugovorio s klubom banaka, a za kamatu će platiti 16,2 miliona. Aranžerska naknada iznosi 277 hiljada evra, agentska 109 hiljada. Kad se svi ti troškovi zbroje, žičara će stajati više od 93 miliona evra, i to bez PDV-a. Inače, u filmu “Operacija Žičara” brojnim dokumentima i snimcima s gradilišta upozorava se na navodne malverzacije u gradnji u kojoj su, prema tvrdnji nepoznatog autora, neke stavke drastično poskupele.

Cena ventila otišla je, na primer, s 26 na čak 5.300 evra, a cena iskopa povećana je navodno s 105 hiljada na 1,5 miliona. Sve je to neistinito, poručio je juče gradski čelnik Dinko Bilić. Greškom projektanta narasla je cena, kazao je, a tablice u kojima se navodi da je zbog projektne dokumentacije Grad oštećen za više od 10 miliona evra potpisuje inženjerka građevine Ela Mihovilović Brkić. Potonje ime poznato je iz afere sa zagađenom vodom na Vrbanima III iz 2006, tadašnja glavna inženjerka gradilišta Zagrebgradnje optužena je, s još nekoliko osoba, za ugrožavanje života i zdravlja stanara nepropisnim postavljanjem vodoinstalacija i slojeva izolacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: