Hrvatsku očekuje i u trećem kvartalu dvocifren pad BDP-a

Zagreb -- Analitičari procenjuju da je i u trećem kvartalu hrvatska privreda zabeležila dvocifreni pad.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Thomaspajot
Foto: Depositphotos/Thomaspajot

Hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) objaviće krajem iduće sedmice prvu procenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za treće tromesečje, a sedam analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u proseku očekuje pad BDP-a od 10,4 odsto na godišnjem nivou, prenosi portal Indeks.

Njihove procene pada kreću se u rasponu od 9,5 do 11 odsto.

Pad je najviše posledica slabosti lične potrošnje, a podaci DZS-a pokazuju da je promet u trgovini na malo u trećem kvartalu pao 7,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"To je posledica pre svega kretanja u uslužnim delatnostima, koja ni tokom jetnjih meseci nisu uspela da nadomeste gubitke prouzrokovane zatvaranjem privrede, a i turistička potrošnja znatno je niža na godišnjem novou", navedeno je u anketi.

Iako je letnja turistička sezona bila nešto bolja nego što se očekivalo na početku korona krize, pad turističkog prometa bio je oštar. Prema podacima DZS-a, za devet meseci ove godine u komercijalnim smeštajnim objektima boravilo je 6,6 miliona turista, što je oko 63 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je broj noćenja pao za 54 odsto - na 39,7 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 45 idi na stranu