Amerikanci za F-16 nude posao hrvatskim kompanijama

Izbor novog hrvatskog borbenog aviona je već lagano ušao u nadmetanje, a do sredine decembra trebalo bi da bude poznata i konačna odluka.

Region

Izvor: Poslovni.hr

Petak, 20.11.2020.

10:18

Amerikanci za F-16 nude posao hrvatskim kompanijama
Foto: Epa/WALLACE WOON

Ako Hrvatska za svoj novi višenamenski borbeni avion odabere F-16, bilo novi iz SAD-a ili polovni iz Izraela, američka kompanija Lockheed Martin je spremna u svoj globalni lanac kooperanata da uključi i šest, zasad neimenovanih, hrvatskih kompanija, piše Poslovni dnevnik.

To je potvrdio J.R. McDonald, potpredsednik Lockheed Martina na onlajn brifingu za hrvatske novinare u sredu.

I dok su vlade koje pregovaraju o finansijskim detaljima suzdržane, aktivni su sami proizvođači, švedski Gripen i Lockheed Martin koji imaju niz promotivnih i poslovnih akcija u Hrvatskoj, ali i oni su redom spremni da govore isključivo o tehničkim karakteristikama svojih aviona.

Zanimljivo je da se možda i najveći favorit ovog nadmetanja, francuski Rafale, odnosno njegov proizvođač Dassault Aviation drži suzdržano i nema ga u hrvatskoj javnosti.

Ali, jedan detalj sa brifinaga LM sluti da su se Francuzi odlučili za drugu strategiju lobiranjem “tamo gde treba”.

Naime, očigledno je da su iz LM-a u svojim dosadašnjim promotivnim akcijama u Hrvatskoj uglavnom kao glavnog protivnika doživljavali Gripen te su i sve njihove prezentacije bile usmerene na to koliko je F-16 bolji od Gripena, a SAD kvalitetniji vojni, ekonomski i politički strateški partner od Švedske.

Međutim, na zadnjem brifingu se fokus Amerikanaca okrenuo prema Rafaleu i Francuzima te je bilo gotovo isključivo govora koliko je jednomotorni F-16 bolji i jeftiniji za korišćenje od “nekih dvomotornih” aviona, uz naravno pozivanje na strateško savezništvo s Amerikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: