"Pomoć od 155 miliona evra nije dovoljna"

Podgorica -- Zakon o konsolidaciji Montenegro erlajnsa, kojim je predviđeno 155 miliona pomoći kompaniji, neće biti dovoljan da sačuva nacionalnog avio-prevoznika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, bigguns
Foto: Depositphotos, bigguns

Kako je rekao izvršni direktor ove avio-kompanije Vlastimir Ristić, pored toga što ovo neće biti dovoljno, moraće da usledi i pomoć za kovid.

U intervjuu za dnevni list Dan, Ristić je najavio da će do kraja godine MA završiti sistematizaciju radnih mesta, i smatra da bi uvođenje stečaja, u već započetoj primeni Zakona o konsolidaciji i ulaganju u MA, pričinilo veliku štetu i kompaniji i društvu uopšte.

Dodao je, takođe, da je pitanje da li bi se bez MA javio koncesionar za Aerodrome Crne Gore, te da na nacionanog avio-prevoznika ne treba gledati samo kroz bilanse stanja i uspeha, jer je, po njemu, društveni značaj tog preduzeća nemerljiv.

"Od nove vlade bih želeo priliku da iznesemo viđenje stanja u MA i budućnosti kompanije. Tačno je da je kroz zakon opredeljeno 155 miliona za MA, ali to nije dovoljno pojašnjeno. Prvo, sam zakon je donesen pre ikakvog saznanja o pandemiji", kaže Ristić.

Kako objašnjava, postoji deo zakona kojim su opredeljena sredstva za održanje poslovanja u ovoj godini, bez ikakvog saznanja da će ono biti dodatno otežano.

"Koristeći samo deo sredstava iz tog dela zakona, za devet meseci smo sačuvali poslovanje. Od ukupno, po zakonu opredeljenih 11 miliona evra za 2020., za tekuću likvidnost dobili smo 7,185 miliona. Pa ipak MA devet meseci posluje bez pomoći za Kovid i isplaćuje redovno plate", naveo je Ristić.

Gubitak 85 odsto prihoda u ovoj godini je, kaže, izazov i za mnogo veće i stabilnije kompanije nego što je MA, i napominje da je zakon o konsolidaciji uslov opstanka, ali da nije dugoročno dovoljan.

Ristić je mišljenja da MA "nije kao svako drugo preduzeće osnovan da bi pravio profit, već ima društveni značaj", te da ne treba očekivati da bude profitabilan.

"Ako bi leteli samo na profitabilnim linijama, imali bismo dve ili tri linije. U julu i avgustu će uvek biti saobraćaja, ali šta od oktobra do maja?", upitao je on.

Prema njegovim rečima, kompanija je za pet meseci smanjila broj zaposlenih za 35 i sada ima 360 zaposlenih.

"Na snazi je sistematizacija sa 566 radnih mesta i u uslovima te sistematizacije, već sada imamo 200 radnika manje...Poziv za dobrovoljni odlazak završavamo 15. oktobra i odmah nakon toga ćemo krenuti u izradu sistematizacije. Računam da sve faze moraju biti gotove u ovoj godini", rekao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 42 idi na stranu