Korona ne ubija milionere: Koliko ih je u Crnoj Gori?

U Crnoj Gori ima 63 milionera – građanina koji na računima u tmošnjim bankama imaju milion i više evra, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke.

Region

Izvor: CDM

Četvrtak, 01.10.2020.

09:50

Korona ne ubija milionere: Koliko ih je u Crnoj Gori?
Foto: Depositphotos, nejron

Oni su objasnili da su to mesečni podaci koje banke dostavljaju Centralnoj banci.

"Broj građana koji imaju depozit u iznosu od milion i više evra je veći za tri u odnosu na kraj februara 2020", pojasnili su iz Centralne banke, prenosi CDM.

Dok je broj milionera povećan, najveći pojedinačni depozit se smanjio za 900 hiljada evra, u odnosu na kraj aprila, kada je, kako je Pobjeda ranije pisala, bio 10,6 miliona.

"Najveći depozit fizičkog lica sada iznosi 9,7 miliona evra. Reč je o nerezidentu", objasnili su iz Centralne banke.

Poslednji podaci CBCG pokazuju da depozit veći od tri miliona evra imaju osam fizičkih lica – građana.

"Dva fizička lica imaju depozit u iznosu većem od pet miliona, dok nema fizičkih lica koja imaju depozit veći od deset miliona evar", pojasnili su iz CBCG.

Zakon sprečava da se saopšti podatak koja osoba ima "najdeblji konto" u banci.

Na kraju prošle godine najveći depozit fizičkog lica iznosio je 17,9 miliona evra. I tada se nije radilo o nerezidentu.

U septembru takođe prošle godine, kako je Pobjeda tada pisala, depozit veći od milion evra u Crnoj Gori imao je 71 građanin. Najveći iznos depozita pojedinaca tada je iznosio 31,9 miliona.

Devet meseci ranije bilo je 77 građana koji su na računima u crnogorskim bankama imali više od milion evra.

Najdeblji račun tada je imao građanin na čijem kontu je bilo 50,3 miliona evra. Ovaj konto tada nije bio vlasništvo stranca nego domaćeg građanina.

Na početku 2018. bilo je 64 milionera, a u oktobru 2017. bilo je 48 milionera a najbogatiji među njima je jedan koji je imao 38,5 miliona evra. Na početku 2017. evidentirano je 54 milionera, a najveći depozit jednog građanina bio je 13,7 miliona evra. Na kraju 2016. bilo je 54 milionera, a najveći pojedinačni depozit građana u bankarskom sistemu iznosi 13,7 milionera evra.

Poslednji podaci Centralne banke pokazuju da su ukupni depoziti u julu iznosili 3,3 milijardi evra i zabeležili su neznatan rast na mesečnom nivou, dok na godišnjem beleže pad od 3,4 odsto. Najviše ili 69,5 odsto bili su depoziti po viđenju, dok su oročeni 30,2 odsto ukupnih. Preostalih 0,3 odsto su sredstva na escrow računu.

Najveće je depozita oročenih na tri meseca do jedne godine (42 odsto) a od jedne do tri godine (40,2 odsto).

Ukupni depoziti stanovništva na kraju jula iznosili su 1,23 milijardi – po viđenju su činili 61 odsto ukupnih, oročeni su bili 39 odsto, dok se neznatan deo odnosio na sredstva na escrow računu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: