Pomorcima usred krize uveli novi namet: Rekreativci takođe pogođeni

Sve naknade za polaganje ispita u lučkim kapetanijama u Kotoru i Baru povećane su za čak 138 odsto.

Region

Izvor: Vijesti

Sreda, 30.09.2020.

11:45

Pomorcima usred krize uveli novi namet: Rekreativci takođe pogođeni
Foto: Depositphotos, Scharfsinn

Direktorat za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) doneo je odluku o visini naknade za polaganje ispita za sticanje zvanja i ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti članova posade broda i jahte, koja je ovih dana i stupila na snagu, pišu Vijesti.

Tom odlukom, iza koje stoji direktor Direktorata kapetan Vladan Radonjić, sve naknade za polaganje ispita u lučkim kapetanijama u Kotoru i Baru, povećane su čak 138 odsto. Povodom odluke da enormno poveća ove takse, reagovali su iz Unije pomoraca Crne Gore iz Kotora (UPCG), i u otvorenom pismu čelnicima MSP-a ukazali na njenu "neshvatljivu nelogičnost" i vraćanje iznosa na prethodni nivo, piše podgorički list.

Profesionalni pomorci, ali i svi drugi ljudi koji se rekreativno bave nautikom, dužni su da pred ispitnim komisijama lučkih kapetanija polažu stručne ispite za sticanje zvanja u pomorstvu - od najnižeg rekreativnog zvanja voditelja čamca, do najvećeg profesionalnog zvanja kapetana duge plovidbe.

Istovremeno, profesionalni pomorci dužni su da periodično pred ovim komisijama polažu i ispite za tzv. obnovu klase, odnosno važenja raznih stručnih breveta koji potvrđuju da su osposobljeni za obavljanje određenih dužnosti na brodovima, odnosno rukovanje pojedinim specifičnim tehničkim sredstvima, mašinama i brodskom opremom.

Takse koje državna administracija Crne Gore naplaćuje od kandidata koji polažu obavezne stručne ispite pred komisijama lučkih kapetanija jedan su od glavnih izvora prihoda koje ostvaruju ti organi Ministarstva na čijem je čelu odlazeći ministar Osman Nurković.

"S obzirom na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom Covid-19, kao i zbog vrlo lošeg položaja velikog broja pomoraca koji su u nemogućnosti da nađu zaposlenje, svakodnevno dobijamo primedbe i zahteve od velikog broja naših pomoraca da im se objasni razlog neverovatnog povećanja od 138 odsto u ovako teškoj i složenoj situaciji. Ovom odlukom su najviše pogođene naše kolege pripravnici koji su, iako bez mogućnosti zarade, prinuđeni dovijati se i iznalaziti načine za izdvajanje značajno veće sume novca za dobijanje osnovnih sertifikata koji bi im omogućili prvi ukrcaj, kao i velika sredstva za polaganje poručničkog ispita. I sve to bez ikakvih garancija da će uspeti naći radni angažman u skorijoj budućnosti", saopštili su iz UPCG-a.

Posebno su ukazali na to da nova odluka, koja je objavljena u Službenom listu 11. septembra, ne donosi ništa dobro, osim drastičnog povećanja taksa za sve koji žele pristupiti ispitima,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: