Komšijama isporučeni prvi remontovani avioni SU-25 iz Belorusije VIDEO

Prva dva jurišna aviona Su-25 Ratnog vazduhoplovstva Bugarske, remontovana u Belorusiji, isporučena su u bugarsku vazduhoplovnu bazu Bezmer 21. i 22. septembra.

Region

Izvor: Tango Six

Ponedeljak, 28.09.2020.

15:28

Komšijama isporučeni prvi remontovani avioni SU-25 iz Belorusije VIDEO
Foto: EPA, VASSIL DONEV

Avioni su prošli opštu opravku odnosno generalni remont u 558. avioremontnom zavodu u beloruskom gradu Baranoviči, saopštilo je pre dva dana Ministarstvo odbrane Bugarske.

Osim remonta izvršena je i modernizacija manjeg obima nakon čega su ovi avioni dobili nove borbene sposobnosti – proširen je spektar vazduhoplovnih ubojnih sredstava čime je i povećana preciznost prilikom borbenih dejstava a istovremeno i povećana udaljenost sa koje avion može da pogađa ciljeve na zemlji, prenosi Tango Six.

Iz bugarskog ministarstva odbrane podsećaju da su to prvi remontovani avioni Su-25 u poslednjih 18 godina i da se remont vrši prema okvirnom sporazumu koji je potpisan 2018. godine. Prema tom dogovoru treba da bude remontovano 8 aviona a poslednja dva moraju biti vraćena u Bugarsku do kraja februara 2021. godine.

U Bugarsku je u ponedeljak i utorak dostavljen po jedan jednosed Su-25K (vojni evidencijski broj 246) i dvosed Su-25UBK (vojni evidencijski broj 002). Ugovorom, koji je vredan preko 42 miliona evra, predviđen je remont ukupno 8 aviona, 6 jednoseda i dva dvoseda a avionima će biti produžen životni vek na 40 godina pa bi mogli ostati u upotrebi do 2027-2028. godine. Međuremonti rok je 8 godina ili 800 sazi naleta, a postoji opcija da se vek produži na 50 godina.

Osim remonta avioni prolaze i modernizaciju manjeg obima, ugrađuju se nove radio stanice, novi elektrooptički gornji prikazivači (HUD), sistemi za upravljanje vatrom, navigacija, identifikacija, sistemi za snimanje, beloruski sistemi za protivelektronska dejstva Satelit-M2 a menja se sistem bliže navigacije RSBN-6S. Pored toga zatraženo je i da se integrišu rakete vazduh-vazduh R-73.

Bugarska je u periodu od 1986. do 1988. nabavila ukupno 40 Su-25 od kojih 36 jednoseda i 4 dvoseda. Njihov prvobitni životni vek iznosio je 20 godina ili 2000 sati naleta uz međuremontni rok od 8 godina. U periodu od 1996. do 2002. godine deo aviona je prošao generalni remont u bugarskom zavodu u Plovdivu (danas je to firma Avionams).

Vek je istekao 2007-2008. godine, a Bugari su u međuvremenu izgubili sposobnost genеralnog remonta Su-25, od tada su avioni mnogo ređe leteli uz detaljne tehničke preglede vazduhoplvnotehničke službe Ratnog vazduhoplovstva i minimalno ulaganje u rezervne delove i potrošni materijal.

U sastavu RV Bugarske trenutno se nalazi 14 Su-25 (10 jednoseda i 4 dvoseda) a još uvek se ne zna da li će na remont biti poslato i preostalih 6 aviona koji su takođe bili planirani da budu poslati u Belorusiju ali to nije urađeno zbog sankcija EU uvedene toj državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: