Obelodanjeno koji će biti kurs kune za prelazak na evro

Zagreb -- Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je danas da će kurs kune prema evru biti održavan na nivou od 7,53 do ulaska zemlje u evrozonu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, ginasanders
Foto: Depositphotos, ginasanders

''Kurs od 7,5345 kuna za evro održavaće se uz sitnije korekcije sve do ulaska u evrozonu. To je najverovatnije i kurs za evro u trenutku ulaska u evrozonu", izjavio je Vujčić na skupu Dan velikih planova, prenosi Hina.

Ulazak u evropski kursni mehanizam (ERM II) u julu ove godine ocenio je kao veliki uspeh Hrvatske.

"Pritisli smo maksimalno i ušli pomalo ''na mišiće'', jer bi bilo kakvo odgađanje produžilo taj rok minimalno za godinu dana", rekao je guverner.

Vujčić je naveo da su u poslednjih pola godine preduzete mere monetarne politike bez presedana i dodao da su napravili niz operacija kako bi finansijsko tržište održali likvidnim - kombinacijom različitih mera i operacija, ali i kupovinom vrednosnih papira države.

"Radili smo kombinovanjem različitih mera. Imali smo efekt kreiranja likvidnosti od 29 milijardi kuna (3,84 milijarde evra). To je sve dovelo do toga da održimo i stabilnost kursa i stabilnost banaka, fondova i celog finansijskog sistema", naglasio je.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je danas u smislu devizne likvidnosti već na nivou pre korona krize.

strana 1 od 47 idi na stranu