Hrvati uvode nacionalnu penziju: Ko će sve moći da je koristi?

Pomoćnica ministra rada i penzijskog sistema Hrvatske Melita Čičak nedavno je izjavila kako je "sve spremno za uvođenje nacionalne naknade za starije osobe".

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto: Depositphotos,michaeljung
Foto: Depositphotos,michaeljung

Reč je o mesečnoj naknadi od 800 kuna (oko 106 evra) za građane starije od 65 godina koji nisu stekli pravo na redovnu penziju. Projekat je naišao i na pohvale i na kritike, piše Net.hr.

Danijel Nestić sa Ekonomskog instituta u Zagrebu smatra da neće biti puno korisnika te naknade.

"Ukupno gledajući, ne treba očekivati veći broj potpuno novih korisnika i zato će efekat na siromaštvo starijih osoba biti izuzetno ograničen", rekao je on, prenosi Poslovni dnevnik.

Ne treba zaboraviti, kako navodi Nestić, da se krenulo sa vrlo ambicioznim najavama, da se govorilo o ‘nacionalnoj penziji’, ali su s vremenom ambicije pale, a odustalo se i od reči "penzija" jer su i stručnjaci i udruženja penzionera bili protiv toga da se taj naziv koristi za ovaj instrument koji je u svojoj osnovi socijalna pomoć.

Nestić smatra da će neki izabrati ovaj oblik nadoknade umesto zajamčene minimalne naknade jer nije moguće primati obe, ali ne vidi je kao pretnju penzijskom sistemu.

"Nacionalna naknada za starije osobe pripada sistemu socijalne pomoći i centri za socijalni rad imaju i znanje i resurse da je implementiraju", rekao je on.

Ova naknada je ipak niža od najniže penzije, a primaće je osobe koje imaju zaista niska ili nikakva primanja. Uostalom, socijalna pomoć već dugo postoji u sistemu socijalne pomoći i isplaćuje se u sličnim iznosima pa se ne može reći da je dovela u pitanje pravednost penzijskog sistema, rekao je Nestć.

Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe stupiće na snagu 1. januara 2021. godine.

strana 1 od 47 idi na stranu