Brisel dao signal vlastima u BiH da konačno uzmu 250 miliona evra

EU je otkočila proces pregovora s institucijama kBiH ako bi bili nastavljeni, ali je na vlastima da sada dogovore i usaglase raspodelu novca.

Region

Izvor: Dnevni avaz

Petak, 18.09.2020.

11:57

Brisel dao signal vlastima u BiH da konačno uzmu 250 miliona evra
Foto: Depositphotos, pajche

Delagacije EU odgovorila je bosanskohercegovačkim vlastima na primedbe koje su dostavljene krajem jula na tekst memoranduma i sporazuma o makroekonomskoj pomoći u iznosu od 250 miliona evra.

Kako saznaje Dnevni avaz, EU je otkočila proces pregovora s bosanskohercegovačkim institucijama kako bi bili nastavljeni, ali je na tamošnjim vlastima da sada dogovore i usaglase raspodjelu ovog novca, tačnije na entitetima i Brčko distriktu.

Primedbe su uputili entiteti i Brčko distrikt, koji traži da im se, umesto jedan posto, dodeli dva posto pomoći.

Prema informacijama „Avaza“, raspodela pomoći od EU zamišljena je kao ona od MMF-a, po principu da FBiH pripadne 61,5 posto, RS 37,5, a Brčko distriktu jedan posto.

Ali, zbog tromosti bosanskohercegovačkih vlasti, neusklađenosti, ovaj novac još nije postao operativan, a namenjen je pomoći državama u vreme pandemije koronavirusa i već je skoro pa isplaniran u budžetima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: