Za Montenegro erlajns 133 miliona evra

Vlada Crne Gore je ove godine za Montenegro erlajns (MA) izdvojila 133 miliona evra za pomoć u pokrivanju gubitaka izazvanih pandemijom koronavirusa.

Region

Izvor: Bankar.me

Petak, 11.09.2020.

07:50

Za Montenegro erlajns 133 miliona evra
Foto: Depositphotos, bigguns

"Montenegro erlajns je dobio injekciju u iznosu od 10,4 miliona evra kako bi osigurao kratkoročnu likvidnost kompanije, dok je dodatnih 25 miliona evra prosleđeno avio-kompaniji 25. avgusta. Krajem prošle godine Vlada se obavezala da će obezbediti 150 miliona evra svom nacionalnom prevozniku tokom šest godina. U početku je 66 miliona trebalo da bude dodeljeno Montenegro erlajnsu ove godine. Međutim, u svojim amandmanima na državni budžet u julu, Vlada je samo ove godine za prevoznika opredelila ukupno 133 miliona evra zbog pandemije korona virusa", piše Ex Yu Aviation.

Montenegro erlajns, koji upravlja flotom od samo četiri aviona i oslanja se na užurbanu letnju turističku sezonu, kako bi ojačao finansije, zabeležio je pad prihoda za 80 odsto u prvih sedam meseci godine u odnosu na 2019. godinu.

Dok je avio-kompanija zabelžila prihode od trideset miliona evra tokom perioda januar-jul 2019. godine, ta cifra je pala na samo šest miliona u 2020, prenosi Bankar.

Izvršni direktor MA Vlastimir Ristić rekao je prošle sedmice da se prevoznik suočava sa najvećom krizom od svog osnivanja. "Izgubili smo najvažnije mesece u godini, gotovo čitavu letnju sezonu.

Ovo samo po sebi puno govori o položaju u kojem se nalazimo. U ovom trenutku je teško predvideti naše rezultate za ostatak godine, a bilo bi demorališuće za nas da to učinimo, rekao je Ristić.

On je istakao da će Montenegro Airlinesu trebati pomoć osnivača da prevaziđe posledice krize. Montenegro Airlines je u 2019. godini zabeležio neto gubitak od 7,96 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: