"Sarajevo krivo što Aerodrom Banjaluka ima najskuplje gorivo"

Aerodromi Republike Srpske na međunarodnom tenderu traže dobavljača mlaznog goriva vrednosti dva miliona konvertibilnih maraka (preko milion evra).

Region

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2020.

16:08

Ilustracija: Depositphotos/olgysha

To je dvaput više nego što su tražili pre samo četiri meseca, piše portal Kapital.

Direktor "Aerodroma“ Milan Račić kaže da je osnovni razlog za veću tražnju goriva najavljeni nastavak letova Rajanera, a za to što je avionsko gorivo na banjalučkom aerodromu najskuplje u regionu okrivljuje "opstrukcije iz Sarajeva“.

Tender za nabavku mlaznog goriva – džet fjuel A1, "Aerodromi RS“ raspisali su nedavno, a rok za prijavu ponuđača je 24. avgust ove godine.

"Aerodromi“ planiraju da sklope okvirni jednogodišnji sporazum o nabavci mlaznog goriva, a maksimalna količina ograničena je na 1.600 tona. Procenjena vrednost nabavke je 2,1 milion KM bez PDV-a.

Ovo je nova nabavka goriva raspisana nakon što je prethodnu nabavku, koja je započeta u aprilu, u vreme pandemije koronavirusa, poništila Kancelarija za razmatranje žalbi BiH.

Tada su "Aerodromi“ sprovodili pregovarački postupak bez objavljivanja obaveštenja i planirali nabavku 800 tona goriva na godinu dana, odnosno dvaput manju količinu nego što se traži novim tenderom. Vrednost te nabavke bila je 1,2 miliona KM bez PDV-a.

Ugovor je u maju dodeljen ljubljanskoj firmi "Sinteko plus“, ali je prema tvrdnji firme "BG Energo-tim“ iz Prijedora ponuđač goriva bila firma "Sinteko plus“ registrovana u Banjaluci, a ne u Ljubljani. Zbog te nabavke prijedorska firma se žalila Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, koja je odlučila da nabavku poništi.

Zbog svega su najavili i krivične prijave, o čemu su obavestili institucije Srpske.

Direktor "Aerodroma RS“ Milan Račić kaže da nema ništa protiv toga da se sve istraži, ali dodaje da je i on podneo dve tužbe protiv Kancelarije za razmatranje žalbi.

Činjenicu da se novim tenderom traži dvostruko veća količina goriva, Račić pravda time da je u pitanju okvirni sporazum i da će se isporuka goriva vršiti po potrebi, te da je moguće da ne bude potrošeno ni polovina od predviđene količine.

"Očekujemo nastavak operacija Rajanera i planira se uvođenje letova ka novim destinacijama u idućoj godini. To je okvirni sporazum, možemo potrošiti i manje od milion. U posljednjih godinu dana naš aerodrom je imao najveće cene goriva jer su nabavke obarane, nastupila je pandemija, trebalo nam je hitno gorivo jer smo naše potrošili za avio-kompanije koje su dopremale humanitarnu opremu. Najskuplje nam je gorivo, avio-kompanije kažu da im se ne isplati da lete do nas jer je skupo gorivo. To je zato što nam ponuđači daju takve cene i nemamo izbora. Tražio sam model kako da se prijavi više ponuđača, da bude konkurencija i padne cena. Sad je međunarodni tender i prijaviće se više i onda će opet sve obarati u Sarajevu, razvlačiti kao i sve ostalo što se radi. Podneli smo dvije tužbe protiv Kancelarije za razmatranje žalbi", istakao je Račić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: