Hrvatska industrija u padu osmi mesec zaredom

U Hrvatskoj je u junu industrijska proizvodnja bila manja za 1,8 posto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.07.2020.

14:36

Hrvatska industrija u padu osmi mesec zaredom
Foto: Depositphotos/koya979

To je već osmi uzastopni mesec pada mada sporiji nego u maju, prenosi portal Seebiz.

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), hrvatska industrijska proizvodnja je u junu porasla 7,4 odsto u odnosu na maj, dok je u odnosu na jun prošle godine pala 1,8 procenata.

To je, navodi portal, osmi mesec zaredom da proizvodnja beleži pad na godišnjem nivou, ali znatno sporiji nego prethodnog meseca kada je potonula za 12,4 posto, što je bio njin najveći pad od recesijske 2009. godine.

Pad proizvodnje u junu na godišnjem nivou zabeležen je u tri od pet sektora, a najviše, 16,4 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Sledi proizvodnja kapitalnih proizvoda s padom od 4,7 procenata, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju opala za 4,0 posto. S druge strane, proizvodnja intermedijarnih proizvoda porasla je za 2,0 odsto, dok je proizvodnja energije na godišnjem nivou stagnirala.

U prvih šest meseci 2020, hrvatska industrijska proizvodnja se smanjila za 6,4 posto u odnosu na isti lanjski period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: