Srbija zainteresovana da gradi aerodrom u Hercegovini

Banjaluka -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će započeti razgovore sa RS o tome da Srbija gradi aerodrom u Hercegovini.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, ANDRIJA VUKELIC
Foto: Tanjug, ANDRIJA VUKELIC

"Danas smo izašli sa idejom, razgovarali smo o zainteresovanosti Srbije da počne razgovore o izgradnji aerodorma u Hercegovini, da vidimo po kom modelu, možda koncesionalno na 30, 35 godina", rekao je Vučić u Banjaluci.

Aerodorm bi bio izgrađen između Trebinja, Bileća i Gacka, a Srbija bi izgradila ceo aerodrom, infrastrukuru i upravljala aerodromom, rekao je Vučić.

"Tu profita nema, ali je od izuzetnog značaja i za Srbiju i Srpsku, od strateškog značaja", rekao je Vučić.

Rekao je da je važno da se grade mreže aerodroma, "da Hercegovinu stavimo u tu mrežu".

Vučić je rekao da rekao da se Srbija danas dodatno obavezala da pomogne RS oko izgradnje auto-puta Beograd- Sarajevo i Beograd-Banjaluka.

"Sem izgradnje mosta preko Save kod Rače, ići ćemo na značajnu podršku za izgradnju tih 17, 1 kilometera do Bljeljine. To je vrednost između 140 i 150 miliona evra. Mi smo spremni da sa sto miliona evra učestvijemo u tome", rekao je Vučić.

Srbija će ako bude potrebe, kako je rekao, pružiti dodatnu finasijsku injekciju Republici Srpskoj.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je RS upoznata sa ekomskom situacijom i da je opšte poznato da Srbija imala najbolje ekonomske pokazatelje u Evropi. "To raduje i nas. Ekonomska pitanja su suština svega", rekao je Dodik.

strana 1 od 45 idi na stranu