Promene kod komšija: Žene u penziju sa 64, muškarci sa 66 godina

Vlada Crne Gore i predstavnici sindikata usaglasili su izmene zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 16.07.2020.

12:17

Promene kod komšija: Žene u penziju sa 64, muškarci sa 66 godina
Foto: Depositphotos, ginasanders

Ovim izmenama je predviđeno da će svi koji su penzioneri od januara ove godine imati pravo da im se penzije obračunaju na osnovu novih zakonskih rešenja, što znači retroaktivnu primenu zakona.

To je saopšteno iz Unije slobodnih sindikata (USS) nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

"Kao najznačajnije benefite koje donosi ovaj zakon ističemo - smanjenje starosne granice na 66 godina za muškarce, odnosno 64 godine za žene; da se iz osnovice za obračun penzije izuzima ¼ nevezanih, najnepovoljnijih godina osiguranika; novu formulu za usklađivanje aktuelnih penzija; povećanje najniže penzije na 145 eura... Posebno ističemo da će svi koji su od 1. januara 2020. godine ostvarili pravo na penziju imati mogućnost podnošenja zahteva za ponovno određivanje penzije primenom novog Zakona, s tim što će se novi iznos penzije određivati počev od dana kada je osiguranik ostvario pravo na penziju", saopšteno je iz USS.

Kako se dodaje, predlog zakona će narednih dana biti formalno procesuiran, odnosno, biće utvrđen u vladi i poslat skupštini na usvajanje.

"Na današnjem sastanku predsednik Vlade upoznao je predstavnike USS i Saveza sindikata da će Vlada u naredna dva dana utvrditi predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i uputiti ga u skupštinsku proceduru. Rasprava i njegovo usvajanje očekuje se do kraja ovog ili početkom narednog meseca, zavisno od programa rada Skupštine. Time se potvrđuje ispravnost stava rukovodstva USS koje je, u pregovorima o ovom zakonu, verovalo u kompromis postignut sa predstavicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Vlade i dalo prednost socijalnom dijalogu", navodi se u saopštenju.

USS navodi da je od suštinskog značaja da će izmene i dopune Zakona PIO biti usvojene u ispregovaranoj formi, na koji način će se znatno poboljšati položaj budućih penzionera, a donekle i položaj najugroženije kategorije penzioneram, pišu Vijesti.

"Ovim izmenama i dopunama Zakona PIO, po prvi put, izvršene su korekcije 'reforme' penzionog sistema iz 2003. godine, kojom su crnogorske penzije obezvređene, a veliki broj crnogorskih penzionera doveden do ruba siromaštva. Kroz najavljene izmene i dopune Zakona PIO ostvariće se veća pravednost i adekvatnost penzija. Na kraju ističemo da su izmene i dopune Zakona PIO rezultat visokog stepena konsenzusa postignutog između predstavnika Vlade i socijalnih partnera“, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: