Crna Gora u problemu: Polovina preduzeća u zemlji očekuje poteškoće u poslovanju

Podgorica -- Polovina preduzeća u Crnoj Gori očekuje poteškoće u poslovanju, zbog uticaja pandemije koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, xload
Foto: Depositphotos, xload

Istraživanje Instituta za strateške studije i projekcije je pokazalo da 96 odsto preduzeća očekuje recesiju crnogorske ekonomije, prenose crnogorski mediji.

Skoro četvrtina preduzeća očekuje smanjenje proizvodnje u narednom periodu za više od 30 odsto.

Rezultati istraživanja su pokazali da poteškoće u poslovanju očekuje 78,6 odsto preduzeća iz sektora usluga pružanja smeštaja i ishrane, 75 odsto preduzeća iz sektora poljoprivrede, 71,4 odsto preduzeća iz sektora saobraćaja i skladištenja i 60,2 odsto preduzeća iz sektora trgovina.

Od ukupnog broja anketiranih preduzeća, 75,4 odsto očekuje smanjenje obima proizvodnje, odnosno pružanja usluga, dok 12,7 odsto preduzeća ne očekuje smanjenje proizvodnje ili obima pružanja usluga.

Blizu 70 odsto preduzeća ne planira otpočinjanje nekog razvojnog projekta tokom pandemije koronavirusa.

U istraživanju sprovedenom tokom juna, koje je obuhvatilo 362 preduzeća iz sva tri regiona Crne Gore, 16 odsto preduzeća je navelo da neće imati poteškoće u poslovanju.

Više od polovine anketiranih preduzeća (54,4 odsto) smatra da neće biti smanjenja broja zaposlenih, dok petina preduzeća (20,7 odsto) nije sigurna kakve će posledice pandemija imati na broj zaposlenih.

Istraživanje je pokazalo da su najugroženiji zaposleni u sektorima građevinarstva, uslugama pružanja smještaja i ishrane, saobraćaja i poljoprivrede.

Čak 85,9 dosto anketiranih preduzeća je reakciju države nakon pojave pandemije ocenilo kao blagovremenu.

Preduzeća koja su učcestvovala u anketi smatraju da bi najefikasnije mere za oporavak ekonomije bile subvencije za preduzeća, poreske olakšice kao i subvencionisanje kamatnih stopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 45 idi na stranu