Tokom moratorijuma, banke obračunale 19 miliona evra kamata

Banke su u Crnoj Gori tokom tri meseca moratorijuma na otplatu kredita obračunale 19 miliona evra kamate, saopštio je guverner CBCG Radoje Žugić.

Region

Izvor: MINA-BUSINES

Ponedeljak, 06.07.2020.

16:30

Tokom moratorijuma, banke obračunale 19 miliona evra kamata
Foto: Depositphotos/okuka67

On je na konsultativnom saslušanju u Skupštini, na pitanje da li je trebalo otkazati kamate na moratorijum, pitao da li je neko došao da toči gorivo, a da ga ne plati.

"Mi smo izveli procenu kamate pre njene realizacije prema vladi na bazi prethodnih podataka, koja je iznosila 36 miliona evra. Međutim, obračunata kamata je nešto iznad 19 miliona evra i za građane i za kompanije", rekao je Žugić na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

On je kazao da je blizu 64 hiljade klijenata prihvatilo takvu vrstu moratorijuma, dok je iznos blokiranih sredstava iznosio 1,32 milijarde evra.

Žugić je saopštio da, od početka krize, odobreni krediti za građane iznose 74 miliona evra, kao i da je u taj proces ušlo 58 hiljada građana.

"Rekao sam ranije kada je donijeta odluka o moratorijumu da nema nikakvog posebnog i dodatnog naplaćivanja kamata. Tokom moratorijama se ne naplaćuje ništa, a obračunava se kamata i glavnica i sve se prolongira tri meseca", naveo je Žugić.

On je ocenio da je moratorijum bio pravedan i da je uticao na povećanje likvidnosti građana i kompanija, prenela je agencija Mina.

Žugić smatra da bi, ukoliko bi se desilo da su kamatne stope niže od tržišnih, to predstavljalo ogroman teret za ekonomiju, poreske obveznike, strane investitore i dobijanje kredita stranih međunarodnih institucija.

On je naveo da su banke imale pad profita za prvih pet meseci od preko 36 odsto.

"Uz to, dvije banke su iskazale gubitke, od kojih je jedna sistemski važna", dodao je Žugić.

"Nijednom danas nisam čuo reč solidarnost"

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević smatra da je CBCG više brinula da očuva profitabilnost banaka nego da li će u uslovima krize doneti mere koje će pomoći građanima i privredi.

"Nijednom danas nisam čuo reč solidarnost. A kada ste imali intervju 20. marta dobar deo emisije ste govorili o tome. Imate veću obavezu u skladu sa zakonskim propisima da malo više brinete o privredi i građanima i da regulišete ambijent. Kao da slušamo predstavnika Udruženja banaka, a ne guvernera CBCG", rekao je Konjević.

On je naveo da je dobio podatak vlade da obračunate kamate iznose 36 miliona evra.

"Više će banke obračunati kamate u ova tri meseca, nego što je vlada pomogla direktno privredu i građane prvim paketom mera. Mislite li da su građani i privreda bili u boljoj ili lošijoj poziciji 1. jula", pitao je Konjević i dodao da je deset hiljada ljudi ostalo bez posla.

Prema njegovim rečima, ne smije se dozvoliti da teret krize padne na privredu.

"Moja je ocena da će, pored sve vaše priče o solidarnosti, teret krize najviše platiti građani, oni koji će ostati bez posla i kojima će se smanjiti plata, a uvećava im se anuitet za plaćanje kredita. Tu ne možemo pričati od deljenju tereta i solidarnosti", smatra Konjević.

On je kazao da tri ranija scenarija CBCG o prognozama narušavaju reputaciju te ustanove, jer apsolutno "ne drže vodu".

Žugić je odgovorio da je ključna obaveza CBCG očuvanje finansijske stabilnosti, kao i da su preduzete sve mere u tom pravcu.

"Kada je reč o mojim komentarima u emisiji, to je bilo vreme početka krize. To se iz dana u dan menjalo, a to radi kompletan tim profesionalaca u CBCG. Sve se radi da se iz krize izađe sa manje štete", rekao je Žugić.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša smatra da je u pitanju značajna tema, pogotovo dva meseca pred izbore.

"Nikad nisam bio advokat banaka, nego sam ih često kritikovao, ali kada je reč o moratorijumu, postoji li ijedna zemlja na svetu koja ga je drugačije radila nego mi? Ne postoji. U Crnoj Gori nije urađeno ništa što nije u drugim zemljama", poručio je Mugoša.

On je dodao da nije saglasan sa tim da se ista kamatna stopa obračunava.

"Činjenica da se moratorijum dozvolio svakom predstavlja mač sa dve oštrice i dobri klijenti su platili cenu loših, jer nije bila dozvoljena selektivnost u pristupu", ocenio je Mugoša.

Prema njegovim rečima, moratorijum je trebalo da utiče na banke da rade restruktiruranje kredita, a ne samo da produže rok za tri meseca.

"Nemojmo našim merama da podržavamo loše banke, koje nam ne trebaju u sistemu, kao ni loši klijenti. Moramo da vodimo računa da sačuvamo kvalitet bankarske supstance", dodao je Mugoša.

On je kazao da nije siguran da je moratorijum rezultirao onim što su svi očekivali.

"Onima kojima je trebalo, manje je pomogao nego što je trebalo, a onima kojima nije, pomogao je mnogo više", saopštio je Mugoša.

Žugić je naveo da u ovom momentu nema loših banaka.

Poslanik Socijalističke narodne patije (SNP) Srđan Milić ocenio je da bi bilo pametno da se banke ne napadaju, kao i da su one na belim poreskim listama i ne osiguravanju zaposlene na minimalac.

"Buran period je iza nas, a zaboravili smo da aplaudiramo radnicima u bankama, njima svaka čast, a i mi smo, pošto smo postali prepadnuti, postali informatički pismeniji", rekao je Milić.

On je kazao da su banke u zadnje tri godine imale 110 miliona evra profita, a da su u prva tri meseca 13 miliona evra u plusu.

Milić smatra da je bilo značajno čuti o strukturi prijavljenih za moratorijum, jer je od toga 23 hiljade državnih službenika.

"Svako od nas će plaćati to gorivo na pumpi, ali neće dozvoliti ekstra profit na njega", naveo je Milić.

Žugić je odgovorio da nije zahvalno davati prognoze da li će banke ostvariti profit, jer to zavisi od kretanja ekonomije i projekcija stopa ekonomskog rasta BDP-a.

Viceguverner Miodrag Radonjić, kazao je da kada se donosila odluka o moratorijumu, nisu znali kakvo će biti stanje, ni koliko će biti bolesnih. On je naveo da nema ekstra profita.

"Građani neće platiti ništa ekstra od onog ugovorenog, pogotovo ne na osnovu odluka koje je CBCG donela. Možemo očekivati duplo manje korisnika drugog moratorijuma", zaključio je Radonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: