Pošte RS prete zatvaranjem poslovnica

Banjaluka -- Ukoliko Vlada Republike Srpske u što kraćem roku ne izmiri dugovanja prema Poštama RS uprava preduzeća preti da će zatvoriti poslovnice koje posluju negativno.

Izvor: Capital
Podeli
Foto: Depositphotos/OlegOkselenko
Foto: Depositphotos/OlegOkselenko

U okviru diskusije o poslovanju na Godišnjoj skupštini akcionara ovog preduzeća je rečeno kako dug po osnovu subvencija za neprofitabilne pošte iznosi sedam miliona konvertibilnih maraka (3,5 miliona evra).

Snežana Radovanović, izvršni direktor za ekonomske i računovodstvene poslove "Pošta" je kazala kako zbog političkih, geografskih i demografskih razloga pojedine neprofitabilne pošte moraju da postoje, ali i poručila da će se to promeniti ukoliko ne bude novca, prenosi portal Kapital.

"Ukoliko Vlada Republike Srpske ne izmiri svoje obaveze prema Poštama po snovu subvencije, Pošte će morati preduzimati rigoroznije mjere po pitanju zatvaranja ovih pošta", kazala je ona.

Snježana Martić, izvršni direktor za pravne i opšte poslove, ljudske resurse i investicije, kazala je kako je specifičnost poštanske delatnosti ta da mora imati otvorene jedinice poštanske mreže i u mestima gdje nema ekonomski interes.

"Kada bi zatvorili 80 pošta koje posluju negativno, ostvarili bi značajnu uštetu i smanjenje troškova", kazala je Martićeva.

Ona je priznala kako se troškovi preduzeća mogu rezati i na način da se deo radnika u administraciji otpusti uz stimulativne otpremnine, ali da za sada ne postoji razumevanje sa suprotne strane.

"Preduzeće ima u ovom trenutku ima 30-tak radnika koji mogu da idu u penziju po jednom osnovu, ali ne žele, a to bi nam bilo veliko olakšanje", kazala je ona.

Inače, kako je obelodanjeno na skupštini, u troškovima "Pošta" su najviše zastupljeni troškovi bruto plata, a u nekim jedincama poštanske mreže čine čak od 60 do 80 odsto ukupnih troškova.

Istaknuto je kako su budžetski korisnici veliki dužnici „Pošta Srpske" zbog čega preduzeće vrlo teško naplaćuje svoja potraživanja.

strana 1 od 45 idi na stranu