Hrvatska komora: Proizvođači povrća očajni, kupujte domaće

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pozvala je danas potrošače, otkupljivače i trgovce da pomognu domaćim proizvođačima povrća.

Region

Izvor: Index

Subota, 04.07.2020.

12:29

Hrvatska komora: Proizvođači povrća očajni, kupujte domaće
Foto: Depositphotos/Corepics

Naime, oni su zbog korona-krize upali u nezavidnu tržišnu situaciju i preti im propadanje ovogodišnjeg roda.

Domaći proizvođači očajni

Iz HPK su na konferenciji za novinare upozorili na trenutno teško stanje u prodaji domaćeg povrća uzrokovanog povećanim uvozom i izostankom turizma, kao i snižavanjem otkupnih cena za domaće povrće, prenosi portal Index.

Predsednik Odbora za povrtarstvo i krompir HPK Vjekoslav Budnec je istakao kako su domaći proizvođači očajni jer nemaju kome da prodaju svoju robu i preti im situacija da rod ostane na poljima umesto da se prodaje na trgovačkim policama i na pijacama.

"Na žalost, na tržištu se i dalje pojavljuje uvozna roba niske cene koja dovodi u pitanje održivost i daljnju budućnost ove proizvodnje", kazao je.

"Zbog straha od nedostatka povrća, usled koronakrize, proizvodnja povrća je ovog proleća povećana što je i bio cilj da se podigne samodovoljnost u ovoj proizvodnji", istakli su čelnici HPK-a.

Rod dobar, ali otkupljivači plasiraju jeftino povrće

Rod je ove godine dobar, ali ga, kako su naveli, proizvođači u trenutku kada ono dolazi na tržište nemaju kome da ga prodaju jer im otkupljivači ruše otkupne cene ispod proizvođačke cene.

"Nažalost, izostao je turizam i turistička potrošnja kao jedan od bitnih kanala prodaje, a nastavljen je i rast uvoza i plasman jeftinog povrća i tržišnih viškova iz EU i tržišta regije kroz trgovačke lance", upozorili su iz HPK.

HPK: Kupujte domaće povrće

Predsednik HPK Mladen Jakopović je pozvao potrošače da kupuju domaće povrće, gledaju deklaracije i obrate se svojim susedima poljoprivrednicima koji proizvode domaće povrće jer je to jedan od načina da se zaštiti domaća proizvodnja.

"Pozivamo i trgovačke lance da nam se obrate i da na svoje police više stavljaju domaće povrće. Tokom proleća su svi sprovodili kampanje promovisanja domaće proizvodnje, ali je situacija na policama sada ipak drugačija, kada su se međunarodna trgovina i uvoz vratili u normalne tokove", izjavio je Jakopović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: