Rusi izgubili spor protiv Crne Gore i Kotora

Podgorica -- Privredni sud Crne Gore je odbio tužbeni zahtev kompanije "Montenegroregion", u vlasništvu trojice ruskih državljana koji su tužili državu i Opštinu Kotor.

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Depositphotos,  victoryvelychkom
Foto: Depositphotos, victoryvelychkom

Oni su tražili 17,84 miliona evra odštete jer su navodno prevareni i više od 13 godina ne mogu da grade turističko naselje na placu koji su kupili u Morinju (opština Kotor).

Sudija Dijana Raičković utvrdila je i da im je prvotužena država dužna, po pravosnažnosti presude, da im nadoknadi štetu u iznosu od 7.140 evra, ali je zato "Montenegroregion" obavezala da zbog izgubljenog spora državi uplati 31.050 evra troškova, i Opštini Kotor (kao drugotuženoj) dodatnih 24.300 evra, pišu "Vijesti".

Sud je utvrdio da je Uprava za zaštitu dobara Crne Gore u svemu postupala u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima, te da su navodi tužioca neosnovani. Utvrđeno je da nije bilo ni krivice Opštine Kotor.

Bivši izvršni direktor "Montenegroregiona” Aleksandr Šaporev, koji je svedočio tokom ovog sudskog procesa, najavio je žalbu Apelacionom sudu na presudu i istakao da će pravdu u Crnoj Gori tražiti sve do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

On zamera što je dve godine vođen postupak i žali se na visinu sudskih troškova.

"Sud nije uzeo u razmatranje kao dokaz prvo urađenu studiju vizuelnog uticaja i novo arhitektonsko rešenje. Sudija je uzela u obzir drugu tzv. HIA studiju koja u tom trenutku i dugo nakon toga nije bila predviđena zakonodavnim okvirom. Opština Kotor nije poštovala zakonom predviđene rokove na koje se obavezala ugovorom", tvrdi Šaporev.

Rusi su tužbom tražili 5,68 miliona za nadoknadu štete, a 12,15 miliona na ime procenjene izmakle koristi.

strana 1 od 39 idi na stranu