EK propisala minimalac u Hrvatskoj

Zagreb -- Niko u Hrvatskoj za puno radno vreme ne bi smeo da zarađuje manje od 4.425 kuna (585 evra) bruto, proizlazi iz inicijative Evropske komisije.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Depositphotos, ginasanders
Foto: Depositphotos, ginasanders

Naime, Evropska komisija pokrenula je drugu fazu savetovanja s evropskim sindikatima i udruženjima poslodavaca o tome kako osigurati pravedne minimalne plaće za sve radnike u Evropskoj uniji.

Minimalac se ove godine kreće od najnižih 312 evra bruto u Bugarskoj do sedam puta više (2.142 evra) u najbogatijem Luksemburgu.

Iznos minimalne plate propisan je zakonom u 21 državi članici, među njima je i Hrvatska gdje je minimalac 546 evra bruto, a u šest članica ugovoren je kolektivnim ugovorima.

Evropski sindikati već su tražili da minimalac ne sme biti ispod 60 odsto srednje plate u državi, s time da bi bilo idealno kada bi se povećao na 60 posto prosečne plate, piše Večernji list.

Hrvatski bruto minimalac prema tome bi kriteriju bio 363 kune veći od sadašnjih 4.062 kune bruto, a kad je o neto iznosu riječ, razlika bi bila oko 250 kuna pa bi umjesto 3.250 najlošije plaćeni radnici zarađivali oko 3.500 kuna (463 evra), piše hrvatski dnevnik.

strana 1 od 39 idi na stranu