Crna Gora očekuje pad ekonomije od 6,9 odsto

Ministar finansija Crne Gore Darko Radunović izjavio je da se u ovoj godini očekuje pad crnogorske ekonomije od 6,9 odsto.

Region

Izvor: Beta

Petak, 05.06.2020.

08:41

Crna Gora očekuje pad ekonomije od 6,9 odsto
Foto: Depositphotos, Arsgera

Radunović je sinoć rekao da će prihodi od turizma biti manji čak 40 odsto u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa, da se očekuje i pad stranih investicija, ali i oporavak ekonomije u narednoj godini.

Predstavljajući Predlog zakona o rebalansu budžeta, Radunović je kazao da je poseban akcenat na turizmu koji čini 22,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u 2019. godini, a koji će pokazati najveću ranjivost u trenutnim ekonomskim uslovima.

"Prema projekcijima, procenjuje se ostvarenje oko 650 miliona evra prihoda od turizma u 2020. godini, oko 450 miliona manje u poređenju s prošlogodišnjim prihodima", naveo je crnogorski ministar.

Dodao je da će strane direktne investicije, jedna od ključnih odrednica rasta crnogorske ekonomije u proteklih nekoliko godina, takođe biti pod uticajem nastale situacije, i da se očekuje njihov pad sa sedam na 5,4 odsto BDP-a.

"Na osnovu definisanih pretpostavki, realni pad BDP-a za Crnu Goru u 2020. godini procenjuje se na nivou od 6,9 odsto, dok se u 2021. godini očekuje postepen i delimičan oporavak i rast ekonomije od 4,9 odsto", rekao je Radunović.

On je kazao da planirani deficit budžeta za 2020. godinu iznosi 335,89 miliona evra ili 7,3 odsto procenjenog BDP-a i dodao da je u odnosu na prvobitno planirani veći za 285,93 miliona evra. Za navedeni iznos deficita uvećava se i procena nedostajućih sredstava u tekućoj godini koja će ukupno iznositi 877,49 miliona evra.

"U cilju nadomešćivanja nedostajućih sredstava, vodimo razgovore sa partnerskim i finansijskim institucijama kako bi bio obezbedjen pristup svim raspoloživim kreditnim ili donatorskim sredstvima", naveo je Radunović.

On je rekao da su znatna nedostajuća sredstva za 2020. godinu već obezbeđena kroz realizovani aranžman podržan garancijom Svetske banke, u iznosu od 250 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: