Bugarski lev slavi 140. rođendan

Pre 140 godina, samo dve godine posle Oslobođenja Bugarske od osmanske vlasti, Kneževina Bugarska je dobila svoju nacionalnu valutu.

Region

Izvor: bnr.bg

Četvrtak, 04.06.2020.

12:12

Bugarski lev slavi 140. rođendan
Foto: Depositphotos, tashka2000

Kako bi bila snažna i nezavisna, parlamentarci su joj dali ime lev, kako su u to vreme zvali cara životinja.

Tradicija izrade kovanog novca u Bugarskoj datira još iz 13. veka kada je po prvi put na kovanicama utisnuto ime bugarskog vladara cara Ivana Asena II. 28. maja 1880. godine održano je zasedanje drugog saziva Narodnog sobranja koje je završeno usvajanjem Zakona o pravu na kovanje novca, piše Dijana Cankova za BNR.

Stefan Stambolov je tada insistirao na tome da se bugarska valuta zove franak, po uzoru Belgije, dok je dr Ivan Bogorov predložio da se ona zove svobodnik.

Na kraju je prevagnuo lev - predlog narodnog poslanika Josifa Kovačeva. Zakon o pravu na kovanje novca stupio je na snagu 4. juna 1880. godine zbog čega se taj datum obeležava kao rođendan bugarskog leva i stotinke (stotog dela bugarskog leva).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: