Žičara isplativa: Investicija 18 miliona, a povratna karta 20 evra

Vlada Crne Gore donela je novi Koncesioni akt za žičaru Kotor – Lovćen u kome se navodi da je taj projekat, vredan 18 miliona evra, ekonomski opravdan.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2020.

11:06

Žičara isplativa: Investicija 18 miliona, a povratna karta 20 evra
Ilustracija: Depositphotos, cybernesco

Takođe, u aktu se navodi i da razvoj žičare predstavlja jedinstvenu priliku za dalji razvoj turizma.

Donošenje dopunjenog Koncesionog akta je znak da će Vlada ubrzo raspisati novi tender za gradnju žičare, iako nekoliko postupaka u protekloj deceniji nije uspelo, prenosi Investitor.me.

Ukupno trajanje koncesije je 30 godina, od čega bi izgradnja trajala godinu dana, a korisnik bi ubirao prihode od žičare 29 godina. Trasa celokupne žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji grada Kotora, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom, a onda vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen.

Za izgradnju žičare ranije su bili zainteresovani Novi Volvox, Zetagradnja, kao i italijanska kompanija Lajtner, ali nijedna od ovih firmi nije poslala konkretnu ponudu. Kao obavezan uslov na novom tenderu Vlada je navela "iskustvo u izgradnji i opremanju sistema žicare", a dopunski uslov, koji nije eliminatoran, već donosi bodove na tenderu, jeste da učesnik na tenderu ima iskustvo u upravljanju žičarama putem koncesije/javno-privatnog partnerstva, u poslednjih pet kalendarskih godina, gde su minimalni troškovi izgradnje 20 miliona evra.

U obimnom Koncesionom aktu napisanom na 200 strana, a objavljenom krajem maja, Vlada se uzda u to da će kruzer turisti biti sigurni putnici ove panoramske žičare. Autori Koncesionog akta predvidjaju da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti izmedju 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, sa prihodima od 3,2 do 4,2 miliona evra.

Računica je izvedena tako da povratna karta košta 20 evra za strane turiste, dok bi za domaće turiste iznosila 15 evra. Ako je minimalna investicija u žičaru 18 miliona evra, a minimalni godišnji prihod 3,2 miliona evra, onda bi se projekat isplatio za manje od pet godina. Sredstva koja budu iskazana kao dobit na kraju svake godine tokom trajanja koncesije, zavisno od prihvaćene ponude, deliće se izmedju koncesionara i države, s tim da ce procenat profita koji pripada koncesionaru biti jedan od elemenata za vrednovanje pristiglih ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: