Model skraćenog radnog vremena: Građani rade kraće, država snosi trošak

Ministar rada u Hrvatskoj Josip Aladrović tvrdi da će između 80 i 100 hiljada radnika u julu moći koristiti sredstva propisana merama pomoći.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2020.

09:09

Model skraćenog radnog vremena: Građani rade kraće, država snosi trošak
Foto: Depositphotos, rrrneumi

Ova sredtsva su propisana za očuvanje radnih mesta. Novac za ove mere je predviđen programom Evropske komisije. Za Hrvatsku je određeno u ovom trenutku 400 miliona evra. Taj novac bi Evropska komisija trebalo da predstavi tokom iduće nedelje, pojasnio je ministar Aladrović.

Objasnio da će se odluka o broju radnika kojima će se isplaćivati potpora donositi iz meseca u mesec.

"Odlučili smo mesec po mesec donositi odluke kako bi pratili celo vreme situaciju. Kada govorimo o finansijskom učinku, govorimo o do 400 miliona kuna sredstava za jun koja će se iskoristiti u julu", rekao je Aladrović za Dnevnik Nove TV.

Poručio je da se za te mere neće dirati novac u proračunu jer su precenjeni brojevi korisnika u aprilu i maju i očekuju da će taj broj biti manji jer se počela otvarati ekonomija, piše hrvatski portal 24 sata.

Aladrović je istakao da iz dana u dan prate kretanja na tržištu i dodao da će se, ako bude potrebno, povećati iznos pomoći privredi.

"Ako bude procena takva da moramo pomoći privredi da se očuva, pogotovo u najkritičnijim granama, da, biće dodataka", rekao je on.

Kaže kako ne očekuje masovni dolazak ljudi na berzu.

"Svaki dan pratimo što se događa na berzi. Ono što ćemo u sledećem periodu, osim ove mere, otvorili smo na prošloj sednici Gospodarsko-socijalnog veća temu skraćivanja radnog vremena. To bi moglo biti vrlo zanimljivo poslodavcima u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji", rekao je.

Poručio je i da će sledeće nedelje početi razgovore sa sindikatima i poslodavcima, te da očekuje da će u junu regulisati postupak skraćenja radnog vremena.

Objasnio je i šta to znači - radno vreme bi se reguliralo tako da građani rade skraćeno, a država snosi trošak za onaj deo radnog vremena koji "zaposleni ne mogu biti efikasni".

"Načelni koncept je takav da ne bi došlo do smanjenja plata", rekao je.

Kada je riječ o 100 miliona evra koje Hrvatska iz EU još uvek nije dobila, Aladrović je rekao da je Hrvatska predala svu potrebnu dokumentaciju i zatražila i dodatnih 100 miliona evra.

"Za ovu meru ćemo iz EU fondova iskoristiti oko 200 miliona evra. Novac će doći vrlo brzo, tako da neće biti problema likvidnosti", zaključio je Aladrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: