Budva: Pekovića opet driblaju zbog hotela

Budva -- Glavni državni arhitekta vratio je Budvi na odlučivanje zahtev za davanje saglasnosti na idejno rešenje za gradnju luksuznog objekta na mestu "Mediterana".

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: EPA, KOCA SULEJMANOVIC
Foto: EPA, KOCA SULEJMANOVIC

Glavni državni arhitekta Dragan Vuković vratio je Opštini Budva na odlučivanje zahtev hotelske kompanije "Spencer & Hill" - nekadašnjeg košarkaša Nikole Pekovića, za davanje saglasnosti na idejno rešenje budućeg luksuznog hotela sa apartmanima za tržište, koji namerava da gradi na mestu garaža i akva parka hotelskog kompleksa “Mediteran” u Bečićima.

Taj zahtev Pekovićeva firma početkom maja podnela je glavnom državnom arhitekti, nakon što je gradonačelnik Budve Marko Bato Carević smenio dotadašnju glavnu arhitektu Anu Samardžić, pišu Vijesti.

Zahtev firme “Spencer & Hill” kod budvanske arhitekte bio je od avgusta, ali zbog problema oko imovinskih pitanja, ona nije donela mišljenje.

Međutim, kako je Carević ekspresno za vršioca dužnosti imenovao Vladana Stevovića, to je glavni državni arhitekta u dopisu u koji su “Vijesti” imala uvid, pozivajući se na Zakon o upravnom postupku, vratio kompletan predmet budvanskoj službi da odluči.

Pekovićeva kompanija - vlasnik hotelskog kompleksa "Mediteran", punih godinu i po dana čeka na saglasnost od glavne gradske arhitekte koja je najpre odbila, a potom i prekinula postupak za izdavanje odobrenja.

Samardžićeva je u januaru prekinula postupak izdavanja saglasnosti na idejno rešenje, jer je budući kondo hotel u planovima zahvatio i parcelu u vlasništvu Opštine, odnosno potok koji prolazi kroz hotelski kompleks.

Spencer & Hill je u avgustu prošle godine priložio izmenjeno idejno rješenje, nakon što je pre toga Samardžićeva odbila da im izda saglasnost na prvobitno idejno rešenje - na tri kule od po 11 i 15 spratova, koje su prema planu trebalo da budu izgrađene uz samu Jadransku magistralu, između "Mediterana" i "Splendida".

"Predmet je u prekidu do razrešenja prethodnog pitanja, a to je saglasnost Opštine Budva za korišćenje, odnosno službenost prolaza na parcelama u vlasništvu Opštine Budva", obrazloženo je tada iz Službe glavne gradske arhitektice, zbog čega je postupak prekinut.

U Sekretarijatu za pravnu zaštitu Opštine Budva, pojasnili su da je u pitanju pravo raspolaganja opštinskom imovinom, konkretno potokom i da je zato neophodno da se izjasni Skupština opštine.

Skupština se prethodnih meseci nije izjašnjavala, niti je odluka ikada bila uvrštena u dnevni red, a dotle je Pekovićeva firma, koja je bila spremna da gradi luksuzni hotel sa pet zvezdica - čekala na rekaciju lokalne uprave. Zahtevom koji je sada vraćen Budvi, odnosno novom glavnom arhitekti - predočeno je da je budvanska arhitektica u jednom drugom slučaju u Bečićima, gde se takođe gradi pored potoka, dala saglasnost, dok je njima to bio razlog da se postupak obustavi.

Novim idejnim rešenjem, kompanija “Spencer & Hill” smanjila je za petinu gabarite budućeg hotela i kondo hotela.

Novi kompleks obuhvata dve zgrade: krila A i B, od po devet spratova, koje na sredini povezuje stakleni most.

Ukupan smeštajni kapacitet hotela iznosi 238 jedinica sa do 500 ležaja, a pri ukupnom garažnom kapacitetu od 178 parking mesta. Peković je pre dve i po godine trgovao "Mediteran" sa zemljištem za osam i po miliona eura.

Njegova firma je početkom 2018. dobila saglasnost od budvanske glavne arhitektice da rekonstruiše i dogradi za jedan sprat hotel “Mediteran”. Rekonstrukcija nikada nije započeta.

Mediternom, koji je uknjižen na “Spencer & Hill”, upravlja sestra firma “Spencer& hill team” u kojoj je Pekoviću poslovni partner venčani kum, Pljevljak Duško Šarić.

On je brat Darka Šarića, nepravosnažno osuđenog u Srbiji na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina.

Peković je osim hotela i vlasnik dve najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori - budvanskog "Top Hilla" i kotorskog "Maximusa", koje je takođe kupio nakon što je uveden stečaj u firmama koje su rukovodile tim klubovima.
Mediteranu pala vrijednost za 1.300.000 eura

Peković se ne može pohvaliti poslovanjem "Spencer & Hilla" - jer je prošle godine firma ostvarila minus od 1,3 miliona evra.

U finansijskom iskazu stoji da je ukupni akumulirani gubitak dostigao dva i po miliona evra.

Vrednost imovine, odnosno hotelskog kompleksa procenjena je na 22 miliona evra, odnosno 1,3 miliona evra manje, što odgovara minusu koji je kompanija iskazala na kraju poslovne godine.

Međutim, firma koja upravlja hotelskim kompleksom "Mediteran", prošle je godine zaradila od 737.000 eura.

strana 1 od 33 idi na stranu