"Neprijatno iznenađenje": Luka Kotor smanuje plate zaposlenima 20 odsto

Izvršni direktor preduzeća Luka Kotor AD Marko Radulović odlučio je je da se svim zaposlenima u Luci Kotor smanje plate za 20 odsto u narednih godinu dana.

Region

Izvor: cdm.me

Petak, 29.05.2020.

17:59

Foto: Depositphotos, bigguns

Radulović je, pored toga, u predlogu Odluke o smanjenju zarada zaposlenih, naveo i da se da se u naradenih godinu, ukinu i sve isplate dodataka za smenski rad, kao i naknada za rad komisija i radnih tela u kojima učestvuju zaposleni.

Takav predlog upućen je na izjašnjavanje sindikalnoj organizaciji Luke koja zapošljava oko 70 radnika.

U pravnoj poruci međutim, Radulović je naveo da sindikat po tom osnovu ima samo pravo da u narednih 15 dana "kod nadležnog suda pokrene postupak prava svojih članova iz rada i po osnovu rada".

Predsednik Sindikata Luke, Bojan Arsić potvrdio je da su dobili ovakav opredlog izvršnog direktora kojim su neprijatno iznenađeni, prenosi CdM.

"S tim u vezi, zakazao sam za petak zbor radnika na kojem ćemo odlučiti kako ćemo se kao sindikat odneti prema ovom predlogu. Takođe, tada ćemo razmotriti i pitanje predloženog ukidanja isplate dela dividende Luke Kotor za prošlu godinu, a na koji po Kolektivnom ugovoru, imaju pravo zapsleni, srazmerno njihovom učešću u ostvarenoj dobiti", istakao je Arsić.

U predlogu odluke o smanjenju zarada zaposlenih, izvršni direktor Radulović je naveo da će one biti smanjene za 20 odsto, počev od plate za maj ove, do zaključno sa platom za maj 2021.godine "usled poremećaja u poslovanju, zapadanja u poslovne i finansijske teškoće uzrokovane otkazivanjem ugovorenih dolazaka kruzera zbog posledica pandemije koronavirusa objavljene odlukom SZO od 11. marta 2020, a čije će posledice dovesti do očekivanog poslovnog gubitka u 2020. i prvoj polovini 2021. godine".

U obrazloženju Radulović navodi da troškovi za plate čine 85 odsto svih poslovnih rashoda Luke Kotor i da je ta činjenica u kontekstu potpune blokade obavljanja osnovne delatnosti te firme zbog korona krize pokazala da ukoliko se nastavi poslovanje ovim trendom, gubitak na kraju poslovne godine će biti 1.500.000 evra.

“Društvo bi ostalo bez sredstava na računu, došli bi u situaciju da ima problema sa likvidnošću. Pri takvom stanju stvari Luka Kotor AD bi kao poslodavac, došla u situaciju da ne može da redovno pokriva troškove bruto zarada zaposlenima. Zbog loših bilansa, kredite za pokrivanje problema tekuće likvidnosti bi bilo nemoguće dobiti, a sve iz razloga stanja finansija uzrokovanih poremećajima u redovnom poslovanju zbog krize izazvane virusom korona i njenim efektima po kruzing industriju", istakao je Radulović.

On stoga smatra "celishodnim i ekonomski opravdanima pre svega u cilju da se sačuvaju radna mesta zaposlenih i prevaziđe kriza bez sprovođenja programa otpuštanja" da se plate smanje za petinu i ukinu naknade za smenski i rad u komisijama i radnim tijelima.

Po računici izvršnog direktora, to bi za 22 odsto smanjilo troškove poslovanja i obezbjedilo mogućnost firmi za isplatu zarada zaposlenima još tri mjeseca.

Radulović navodi da je bi takav postupak predstavljao “društveno odgovorno poslovanje koje se u konkretnoj situaciji odnosi na brigu prema zaposlenima i njihovim porodicama", te da bi smanjenje plata moglo biti i ukinuto pre isteka roka od godinu dana, ako u međuvremenu dođe do normalizacije poslovanja i ponovnog pružanja lučkih usluga kruzerima.

Zanimljivo, u situaciji kada joj je blokirana osnovna delatnost zbog čega radnicima drastično smanjuje plate, Luka Kotor će svojim vlasnicima – akcionarima, isplatiti rekordno visoku dividendu.

Prema odluci odbora direktora u kojem DPS ima većinu članova, kompanija će od neto dobiti za 2019. koja iznosi 1.049.215 ecra, izdvojiti obaveznih pet odsto za rezerve društva (52.461 evra). Čak 60 odsto od ostatka dobiti, odnosno iznos od 598.052 evra opredeljen je za isplatu dividende akcionarima, dok nema ni centa dividente za nagrade radnicima u skladu sa Kolektivnim ugovorom u toj firmi. Ranijih godina procenat za ispatu dividende je bio maksimalno 50 odsto ostatka dobiti, a uvek se još pet odsto ostatka dobiti izdvajalo za nagrade zaposlenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: