Izvoz oružja iz Hrvatske prepolovljen: 2019. najlošija u poslednjih pet godina zbog Trampa

Prošla godina za hrvatsku vojnu industriju bila je najlošija u proteklih pet pa i više godina.

Region

Izvor: Veèernji list

Petak, 29.05.2020.

13:25

Izvoz oružja iz Hrvatske prepolovljen: 2019. najlošija u poslednjih pet godina zbog Trampa
Foto: Epa, SANA

Prema godišnjem izveštaju o izvozu i uvozu robe vojne namene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe, koje je vladi u četvrtak podneo ministar privrede Darko Horvat, vojna industrija izvezla je za samo 493 miliona kuna.

U odnosu na prethodnu 2018. izvoz im je prepolovljen, a u odnosu na rekordnu 2016., kada je Hrvatska izvezla oružja za gotovo 1,7 milijardi kuna, rezultat je tri i pol puta lošiji, piše Večernji list.

Taj izveštaj uvek je obavijen tajnom jer se ne navode imena proizvođača i vrste proizvoda, ali do sada je hrvatski izvoz oružja uvek zavisio od poslovanja i prodaje karlovačkog giganta HS Produkta, koji čini više od polovine ukupnog hrvatskog izvoza oružja.

Tako je bilo i rekordne 2016., kada je Hrvatska izveza oružja u vrednosti od 224 miliona evra, uglavnom jer su Karlovčani te godine u SAD prodali rekordnu količinu od 575 hiljada pištolja, čime je Hrvatska čak izbila na treće mesto dobavljača pištolja za SAD.

Toliki uspeh temeljio se tada na strahu američkih građana koji su očekivali da će tadašnji predsednik Barak Obama zakonski znatno otežati nabavu oružja, piše dnevnik. Čim je na čelo SAD došao Donald Tramp, dogodio se znatan pad potražnje i prodaja je pala 20 posto.

Taj trend inače je dobro poznat HS Produktu, jer kada SAD ima republikanskog predsednika, prodaje puno manje oružja nego kad je na čelu države demokrata, pa je i 2019. bila rekordno loša. Predsednik uprave Željko Pavlin potvrđuje da im je u odnosu na 2018. promet više nego prepolovljen, iznosio je tek 340 miliona kuna dok je radi poređenja u 2016. bio 921 milion kuna.

"Na sreću u 2020. proizvodnja pištolja toliko nam je porasla da ćemo verovatno već u julu postići bolji rezultat nego cele prošle godine", kaže Pavlin.

Pad oružja, međutim, nije vezan isključivo za HS produkt. U godinama kada je Hrvatska izvozila više od 200 miliona evra znatan deo odnosio se i na izvoz tzv. neperspektivnog oružja, iza čega se krio izvoz u Jordan i Saudijsku Arabiju, uz dogovor sa SAD, piše list. Uz to na ista mesta izvozili su i protivoklopne topove, rakete za VBR i ručne bacače granata, a sve zajedno u godišnjoj vrednosti od 20 do 80 miliona dolara. U 2019. tog izvoza više nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: