Telekom Slovenije u Koperu postavlja probnu 5G mrežu

Telekom Slovenije planira da uspostavi probnu mrežu sa 5G tehnologijom u lučkom gradu Koper.

Region

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.05.2020.

13:00

Telekom Slovenije u Koperu postavlja probnu 5G mrežu
Foto: Depositphotos, jamesteohart

To se radi u cilju istraživanja mogućnosti razvoja i testiranja različitih logističkih rešenja, saopštila je ta kompanija.

Planirano je da 5G infrastruktura ponudi ne samo komunikacijske usluge, već i niz drugih poput logistike, saobraćaja, zdravstva, energetike, proizvodnih pogona, pametnih gradova i zajednica, prenosi STA.

Kako se navodi luka Koper će koristiti poslednju generaciju bežične tehnologije kako bi testirala bezbednosna rešenja, kao i optimizaciju procesa i zaštitu životne sredine.

Budući da nova tehnologija omogućava brži transfer velike količine podataka, ona bi trebalo da pomogne u poboiljšanju kontrole bezbednosti, ali i da olakša kontrolu potrošnje električne energije.

Kompanija dodaje da će slična rešenja biti testirana u nemačkom Hamburgu i grčkom Pireusu.

Projekat postavljanja 5G tehnologije finansira se iz projekta EU Horizon 2020 i njegova vrednost iznosi osam miliona evra.

Trebalo bi da bude gotov 2023. godine, a navodi se i da Slovenija i grad Koper učestvuju i u drugim evropskim tehnoloskim 5G projektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: