"Nemamo luksuz da nedeljom zatvaramo prodavnice"

Podgorica -- Nakon mera uvedenih zbog koronavirusa i na pragu letnje sezone, Crna Gora nema luksuz da na jedan dan zatvara sve prodavnice.

Izvor: rtcg.me
Podeli
Foto: Depositphotos, Syda_Productions
Foto: Depositphotos, Syda_Productions

To je rekao savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Unije poslodavaca Filip Lazović.

On je podsetio da je UPCG stav o neradnoj nedelji navela u inicijativi koja je i dalje pred Ustavnim sudom, a u vreme pandemije još jednom su ponovili apel za ukidanje neradne nedjelje.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, nedavno je kazala da će se mijenjati zakon, ukoliko se ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim.

"I pre koronavirusa mi smo ukazivali na to da nemamo luksuz da na jedan dan zatvaramo celu trgovinu, a pogodovo sada taj luksuz je još manji, manji je prostor da uživamo u takvom luksuzu", naveo je Lazović, prenosi RTCG.

Posebno je akcentovana turistička sezona.

"Uočili smo da bi aktuelizovanje tog pitanja, i brže rešavanje možda dalo doprinos uspostavljanju boljeg biznis ambijenta u okolnostima koje imamo", naveo je Lazović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

On podseća da je slobodan dan zaposlenih u trgovini već definisan Zakonom o radu.

"Tim pitanjem treba da se bavi Inspekcija rada, pravo na slobodan dan je nesporno", naveo je Lazović.

Kaže i da trgovine u Crnoj Gori nisu samo pet - šest velikih lanaca.

"Veliki broj je malih prodavnica, butika, dućana, kojim bi veoma bilo značajno da rade svakog dana, posebno tokom sezone", naveo je Lazović.

On je u Jutarnjem programu TVCG predstavio istraživanje, koje je Unija poslodavaca Crne Gore sprovela među crnogorskim privrednicima kako bi ocenila uticaj pandemije COVID-19 na poslovanje u Crnoj Gori.

Oko 90 odsto poslodavaca kazalo je da u vreme pandemije nije otpuštalo radnike, a njih oko 80 odsto ne planira da u narednom periodu to učini.

Istraživanje je pokazalo i da je trećini poslodavaca potrebno između jedan i tri meseca da obnove svoje poslovanje, a u sektoru ugostiteljstva rekli su da im je potrebno manje od sedam dana.

strana 1 od 33 idi na stranu