Više od 40 odsto fabrika u Crnoj Gori prekinulo rad

Više od 40 odsto kompanija u Crnoj Gori je tokom krize izazvane korona virusom prekinulo rad.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.05.2020.

17:10

Više od 40 odsto fabrika u Crnoj Gori prekinulo rad
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Delimično je poslovalo 35 odsto, dok je 23 odsto njih bilo u potpunosti operativno, od čega je 13 odsto organizovalo rad od kuće, prenosi portal CdM.

To pokazuju podaci iz istraživanja koje je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada i u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, sprovela među crnogorskim privrednicima kako bi ocenila uticaj pandemije COVID-19 na poslovanje u Crnoj Gori.

Generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović kaže da su teret krize najviše podnela mikro i mala preduzeća, dok su velike kompanije pokazale značajno veću otpornost, te su u najvećem procentu (38 odsto) bile u potpunosti operativne.

Iako Istraživanje UPCG pokazuje da čak 90 osto kompanija u Crnoj Gori nije otpuštalo radnike tokom krize, Radulović je upozorila da bi novi talas koronavirusa, za koji se veruje da bi se mogao pojaviti na jesen, doveo do zemljotresa u privredi.

"Ukoliko dođe do još jednog ovakvog talasa bojimo se da će doći do gašenja velikog broja privrednih subjekata i do otpuštanja velikog broja radnika", rekla je Radulović.

Istraživanje UPCG je pokazalo i da svaki treći ispitanik smatra da bi im za obnavljanje poslovanja bilo potrebno između jednog i tri meseca, dok je skoro četvrtina procenila da bi im bilo potrebno od tri do šest meseci, odnosno više od šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: