BH-Gas smanjuje cenu gasa za industrijske potrošače

Nadzorni odbor BH-Gasa danas je na sednici usvojio odluku o korekciji cene prirodnog gasa za industrijske potrošače, direktne kupce BH-Gasa.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2020.

12:31

BH-Gas smanjuje cenu gasa za industrijske potrošače
Foto: Depositphotos, Gudella

Cena prirodnog gasa za industrijske potrošače smanjena je za drugi kvartal 2020. godine u visini od 6,5 odsto, a u odnosu na cene koje su bile u primeni u prvom kvartalu 2020. godine.

Smanjenje cene prirodnog gasa zasnovano je na smanjenju cene nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu. Od početka godine BH-Gas je tim industrijskim potrošačima smanjio cenu prirodnog gasa za oko 10 odsto.

Kako je formula za obračun cene gasa bazirana na prosecima nafte i naftnih derivata za proteklih devet meseci, može se očekivati dalji pad cena prirodnog gasa i BH-Gas će, a prema tim procenama, i u trećem kvartalu izvršiti korekciju cene prirodnog gasa prema industrijskim potrošačima i to u onom obimu koliko to smanjenje bude obračunato od isporučioca Gazprom Eksporta, saopšteno je iz BH-Gasa.

Sve aktivnosti koje vodi BH-Gas imaju za cilj olakšanje poslovanja industrijskih potrošača, direktnih kupaca BH-Gasa, koji koriste prirodni gas kao energent. Pad nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu je takav da stvara preduslove za korekcije cena prema industriji, a za distributivne kompanije kalkulacija je, isto tako, u izradi, prenosi portal Klix.

BH-Gas je saopštio i da je povećana potrošnja prirodnog gasa u odnosu na planirane narudžbine, a to se posebno odnosi u Kantonu Sarajevo.

Ovaj trend povećane potrošnje je i dalje prisutan i svi potrošači su uredno snabdeveni prirodnim gasom. Ujedno, BH-Gas sve čini da održi nivo plaćanja prema inopartnerima na nivou ugovorenih rokova jer nijedan partner nije dao olakšice za plaćanja, navode iz BH-Gasa.

Kako sezona grejanja još traje i kako sigurnost sistema ne sme biti dovedena u pitanje, služba održavanja na gasnom sistemu je u pogonu i na način da se ove obaveze izvršavaju kroz formirane timove, te u BH-Gasu čine sve da svi potrošači budu uredno snabdeveni prirodnim gasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: