"Hrvatska je na putu duboke recesije"

Ažurirani podaci Svetske banke, nakon proglašenja pandemije koronavirusa, ukazuju da je Hrvatska na putu duboke recesije.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.04.2020.

11:34

Foto: Depositphotos, ginasanders

Procenjuje se da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti na minus 6,2 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad devet posto.

Svetska banka očekuje da bi ove godine deficit budžeta u Hrvatskoj mogao dostići osam odsto BDP-a, a javni dug gotovo 84 posto BDP-a.

"Negativna kretanja s početka godine značajno su izmenila izglede za 2020. godinu. Nakon što je u 2019. konačno dostignut nivo BDP-a pre krize 2008. godine, Hrvatska je na putu duboke recesije”, podaci su Svetske banke, prenela je Hina.

Procenjuje se takođe da će hrvatski turizam i izvoz roba biti teško pogođeni, s obzirom na zabrane putovanja i usporavanje aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, pre svega u Italiji, ali i u ostatku evrozone.

U Svetskoj banci pretpostavljaju da će pandemijska kriza do sredine godine postupno nestati, što bi moglo dovesti do oporavka u 2021. i 2022. godini, a procenjuju da bi u 2021. hrvatski BDP mogao porasti za 4,6 posto.

Očekuju i da će se smanjiti fiskalni deficit, s ukidanjem mera pomoći i ubrzavanjem privrednog rasta, ali bez dodatne konsolidacije, deficit će ostati na visokom nivou.

U Svetskoj banci procenjuju da će hrvatski budžetski deficit u 2021. biti 6,4 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: