Koronavirus zaustavio i nove projekte vetroelektrana

Zagreb -- Ulaganje u nove projekte vetroelektrana u Evropi smanjeno je u 2019. godini gotovo 25 odsto, na 19 milijardi evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, JohanSwanepoel
Foto: Depositphotos, JohanSwanepoel

Ove godine se očekuje i kašnjenje u finansiranju, saopštilo je industrijsko udruženje WindEurope, prenosi Tportal.

Ukupne investicije u 2019. godini u Evropi su iznosile 52 milijarde evra u postojeće vetroelektrane, što je za pet milijardi manje nego 2018. godine, navodi se u godišnjem izveštaju tog udruženja.

Odlaganje od tri meseca u izgradnji vetroelektrana i finansiranju projekata moglo bi značiti da bi nova ulaganja u industriju u 2020. godini bila približno na istom nivou kao i u 2019. godini, navodi to udruženje.

Kažu da će i zbog smanjene likvidnosti tržišta dugova zajmodavci verovatno manje nuditi sredstva za te projekte, iako bi u normalnim uslovima trenutno niske kamatne stope bile dobar trenutak za dugoročno zaduživanje i investiranje.

"Projekti vetroelektrana čine privlačnu investiciju i dugoročno bi trebalo da bude dovoljno kapitala za njihovo finansiranje. Kratkoročno, globalna ekonomska situacija koja proizlazi iz pandemije COVID-19 je neizvesna, a kašnjenja u finansiranju su neizbežna", navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 39 idi na stranu