Luka Bar smanjuje plate zaposlenima

Zarade zaposlenih u Luci Bar za april, maj i jun biće manje za 10 do 20 odsto.

Region

Izvor: SEEbiz

Utorak, 07.04.2020.

12:28

Luka Bar smanjuje plate zaposlenima
Foto: Depositphotos, karnizz

Plate su smanjene kako bi se ova državna kompanija izborila sa krizom u poslovanju izazvanom pandemijom koronavirusa.

Menadžment Luke Bar postigao je dogovor sa dve reprezentativne sindikalne organizacije u kompaniji i potpisao sporazum o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih u periodu od 1. aprila do 30. juna ove godine, u iznosima od 10 do 20 odsto, prenosi SEEbiz.

Prema potpisanom sporazumu, zarade za april svim zaposlenima, menadžmentu, izvršnom direktoru i sekretaru društva biće 10 odsto umanjene, a majske za 15 odsto. U slučaju da ne dođe do poboljšanja poslovanja do juna, za taj mesec zarade će biti umanjene 20 odsto i data mogućnost poslodavcu da određeni broj radnika pošalje na prinudni odmor, uz umanjenje zarade od 30 odsto.

Za crnogorski list Vijesti iz kompanije je saopšteno da se procenti umanjenja odnose i na naknade koje se isplaćuju članovima Odbora direktora Luke Bar. Jedini izuzetak je napravljen za varijabilni deo zarade radnika iz lučko-transpornog sektora koji rade na najtežim poslovima pretovara u ovoj kompaniji.

"Sporazum je bio nužna stvar. Ovog meseca imamo četiri broda. Ništa nam ne znači da jedan mesec primimo platu, a da potom ne radimo kako treba. Tek počinje kriza i ko zna šta će sve biti narednih meseci", rekao je za Vijesti predsednik Sindikata lučkih radnika Luke Bar Vladimir Obradović.

Prema njegovim rečima, u Luci Bar je zaposleno oko 420 ljudi, a prosečna neto plata je oko 600 evra.

Sporazum o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih tokom tri meseca sa direktorom Luke Bar Vladanom Vučelićem potpisao je i predsednik Sindikalne organizacije Luke Bar Milenko Nikočević. Članom 3. Sporazuma o racionalizaciji troškova zarada predviđeno je da tokom njegovog trajanja potpisnici periodično analiziraju efekte dogovorenih mera.

Prema informacijama Vijesti, u još nekoliko velikih državnih kompanija pregovara se s poslovođama i sindikatima o sporazumu o smanjenju zarada uz garancije da neće biti otpuštanja radnika.

Ova pravna mogućnost je i za poslodavca i zaposlene najbezbolniji način za smanjenje troškova uz očuvanje radnih mesta kada je u kompaniji došlo do velikog pada prihoda u kratkom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: