Komšije se zadužuju 153 miliona € na berzi

Republika Srpska zadužiće se 300 miliona maraka (153,3 miliona evra) novom emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi.

Region

Izvor: Capital.ba

Ponedeljak, 30.03.2020.

12:15

Komšije se zadužuju 153 miliona € na berzi
Foto: Epa, Chema Moya

Tom realizacijom će prekršiti Odluku o dugoročnom zaduživanju. Srpska je Odlukom limitirana na maksimalno godišnje zaduženje od 315 miliona KM, a od početka godine već je prodala obveznice vredne 35 miliona KM.

Ministarstvo finanasija RS objavilo je jutros Javni poziv za upis i uplatu četrdesete emisije obveznica Republike Srpske javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima, navodeći da je to u skladu sa Odlukom o dugoročnom zaduživanju RS za 2020.

Vlada je odluku o zaduženju donela 26. marta.

Biće emitovano 300.000 dugoročnih obveznica javnom ponudom, a nominalna vrednost pojedinačne hartije od vrednosti je 1.000 KM.

Planirani iznos emisije je 300 miliona KM, a kamatna stopa je fiksna i iznosi dva odsto na godišnjem nivou.

Isplata glavnice je jednokratno po isteku roka od pet godina, a kamata se obračunava na glavnicu i isplaćuje jednom godišnje.

Odlukom o dugoročnom zaduženju odobreno je zaduživanje Republike Srpske na ovaj način u 2020. godini u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM.

Prva emisija obveznica ove godine, u iznosu od 35 miliona KM, bila je početkom februara, prenosi Capital.

Druga emisija od takođe 35 miliona je zakazana za 6. april i ovo je treća emisija ove godine u iznosu od 300 miliona KM, a zakazana je za 14. april.

Prodajom svih obveznica krši se Odluka o dugoročnom zaduživanju kojom je dozvoljeno da se RS obveznicama zaduži ove godine u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM, ali u Vladi verovatno očekuju da će do emisije stupiti na snagu Odluka o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, kojom se značajno proširuju ovlašćenja izvršne vlasti.

Zvaničnici RS već su najavljivali zaduživanje obveznicama u cilju saniranja posledica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Za dva dana je zakazana i aukcija trezorskih zapisa u iznosu od 50 miliona KM sa rokom dospeća od šest meseci.

Od početka godine bile su tri aukcije trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 83 miliona KM.

Sa zakazanom aukcijom od 50 miliona, ukupno zaduženje aukcijom trezorskih zapisa u ovoj godini biće 133 miliona KM.

Odlukom o kratkoročnom zaduživanju RS emisijom trezorskih zapisa za 2020. godinu definisano je da maksimalan iznos kratkoročnog duga u toku 2020. godine može biti najviše do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: