"Južna interkonekcija": Gradiće se gasovod između BiH i Hrvatske

U Sarajevu je potpisan ugovor o dodeli bespovratnih sredstava namenjenih za sprovođenje projekta spajanja gasovodne mreže Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.02.2020.

13:54

Foto: Depositphotos, Leonid_Eremeychuk

Ugovor su potpisali predstavnici kompanije BH-gas, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kako se navodi, radi se o izgradnji magistralnog gasovoda koji bi trebalo da se od Posušja u BiH spoji sa plinskom mrežom u Hrvatskoj kod Zagvozda, a uz plinoficiranje Hercegovine i gradnju posebnog dela za Mostar ovim bi se projektom plinska mreža produžila do Novog Travnika u centralnoj Bosni, prenosi Hina.

Projekat je nazvan "Južna interkonekcija" i trebalo bi da obezbedi dodatni izvor snabdevanja gasom BiH, koja se trenutno snabdeva gasom preko mreže oslonjene na magistralni gasovod kroz Srbiju.

Dodaje se da je ovaj projekat ugovoren zbog odbijanja vlasti RS da dopuste povezivanje gasovoda dve države najkraćim i najjeftinijim pravcem od Slavonskog do Bosanskog Broda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: